Ryska soldater nära gränsen mot Ukraina den 18 augusti. Foto: TT

Nato: Bevis för rysk artillerield i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Nato säger sig för första gången ha bevis för att ryskt artilleri beskjuter ukrainska styrkor på ukrainsk mark. Dessutom kommer nu nya rapporter om rysk mobilisering vid gränsen.

Den ryska militären har de senaste dagarna flyttat in artilleri på ukrainskt territorium, och de använder det för att skjuta mot ukrainska styrkor, uppger Nato-tjänstemän till New York Times.

Det är första gången som organisationen säger sig ha bevis på Rysslands direkta inblandning i Ukrainakonflikten.

Krimkonflikten

– Ryska styrkor, vilket inkluderar luftvärn och specialtrupper i östra Ukraina, är direkt inblandade i konflikten. Ryskt artilleri används mot ukrainska styrkor, både från Ryssland och inom Ukrainas gränser, säger Oana Lungescu, talesperson för Nato, till New York Times.

I Ryssland har utrikesministeriet reagerat skarpt på anklagelserna, rapporterar SVT:s korrespondent Elin Jönsson.

– Man säger att det inte finns några bevis, i motsats till vad Nato säger. Man menar att allt handlar om insinuationer och en anti-rysk inställning.

”18.000 soldater vid gränsen”

Nato har sett en ”alarmerande” mobilisering av ryska mark- och luftstyrkor i närheten av Ukraina, uppger organisationens generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen i ett uttalande.

Samtidigt uppger en anonym amerikansk försvarskälla att Ryssland i dag har upp till 18.000 ”stridsklara” soldater vid gränsen mot Ukraina, rapporterar CNN. Soldaterna ska vara positionerade vid byar och städer mellan tre och 15 kilometer från gränsen.

– De är definitivt mer öppna och aggressiva nu än tidigare, säger en annan försvarskälla till tv-kanalen.

”Fördjupar krisen”

Anders Fogh Rasmussen kritiserar i skarpa ordalag att Ryssland utan tillstånd skickat in lastbilar med förnödenheter över Ukrainas gräns. Han slog fast att Rysslands agerande är en uppenbar överträdelse av landets internationella överenskommelser.

– Detta kan bara ytterligare fördjupa krisen som Ryssland själv har skapat och fortsätter att ge bränsle, sade Rasmussen.

Ukrainas regering hävdar att Ryssland gjort sig skyldig till ”en direkt invasion”.

Ryssland förnekar dock att man brutit mot internationell lagstiftning, utan att det funnits en överenskommelse mellan ländernas båda presidenter om att släppa in nödhjälpen.

– Man menar att det är den ukrainska säkerhetstjänstens talesperson som agerat alltför självständigt när han talat om en invasion. Ryssland menar att det inte finns stöd för det uttalandet hos den ukrainska regeringen, säger SVT:s korrespondent Elin Jönsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet