Han förlorade sitt hem i en flygattack. Här ber han till gud att kriget snart ska få ett slut. Foto: Niclas Berglund/SVT

Uppgifter: 76.021 dödades i Syrien förra året

Uppdaterad
Publicerad

Dödandet fortsätter i Syrienkriget. Enligt uppgifter från det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet dödades över 76.000 människor förra året, över 3500 ska ha varit barn.

De nya dödssiffrorna från Syrien är ännu ett skrämmande bevis på att kriget pågår med full kraft samtidigt som terrorgruppen Islamiska staten fortsätter härjningarna i både Syrien och Irak.

De senaste dödssiffrorna som sammanställts av FN presenterades i slutet av sommaren då det uppgavs att 191.369 personer hade dött under de tre och ett halvt år som kriget pågått.

Syrienkriget

Tros vara betydligt fler dödsfall

FN har i sin rapport gått igenom över 300.000 rapporterade dödsfall och när de med hjälp av fem olika informationskällor, bland andra syriska regeringen och Syriska människorättsobservatoriet, gått igenom dem kunde 191.369 dödsfall säkerställas. Däremot varnade FN för att den totala dödssiffran kan vara betydligt högre.

– Men vi är mycket strikta med kontrollen. Bland annat har vi eliminerat 51 000 dödsfall där vi varken har namn, exakta platser eller datum för dödsfallet. Därför är dödstalen i underkant, och läget troligen mycket värre, har Ravina Shamdasani, taleskvinna vid FN:s människorättskontor, sagt till Svenska Dagbladet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet