Kurdiska soldater vid dammen. Foto: TT

Uppgifter: Mosul-dammen i Irak återtagen

Uppdaterad
Publicerad

Kurdiska styrkor har återtagit kontrollen över Mosul-dammen i norra Irak, som tidigare varit i den sunnitiska terrororganisationen Isis händer, uppger kurdiska myndighetskällor.

Mosul-dammen är Iraks största damm och bidrar till att ge många i Irak vatten och el. Isis tog kontroll över dammen den sjunde augusti. Men nu har kurdiska styrkor, men amerikansk hjälp och efter hårda strider återtagit kontroll över dammen, skriver BBC och flera nyhetsbyråer. De hänvisar till uppgifter från kurdiska myndighetskällor.

USA har tidigare flygbombat Isis-mål i närheten av dammen och nu uppger landet att man har förstört 19 militärfordon som tillhör Isis och som stått vid dammen.

Terroriströrelsen IS

Den som kontrollerar Mosul-dammen har möjlighet att översvämma flera av Iraks största städer.

– Man är rädd att terrorister från Mosul kommer att spränga dammen. Det skulle medföra väldigt stora skador i städerna från Mosul till Bagdad. De skulle hamna under vatten och miljontals människor skulle dö, säger Shorsh Kadir Rahem, representant för Kurdistans regionregering.

Enligt Hoshyar Zebari, en kurdisk man, som tidigare var Iraks utrikesminister är nästa steg att mota bort Isis-soldater från Nineveslätten, så att minoriteter tryggas säkerhet. Tusentals kristna och yazidier har flytt undan Isis i området.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet