Attack i Slovjansk – sex döda enligt rysk tv

Uppdaterad
Publicerad

Rysk tv uppger att sex personer ska ha dödats under en eldstrid vid en vägspärr. ”Blasfemisk provokation”, menar en ukrainsk extremiströrelse.

Flera dödsoffer har krävts i gatustrider nära Slovjansk i östra Ukraina, enligt medier på plats. Händelserna skakar den sköra situationen, efter det att en påskvapenvila tidigare utlysts.

Striderna vid en vägspärr utanför Slovjansk rapporterades först av ryska medier, medan västinriktade journalister var skeptiska i denna propagandastinna konflikt. Men under förmiddagen kunde nyhetsbyrån Reuters utsända bekräfta att minst två personer dödats på platsen.

Krimkonflikten

Utrikesdepartementet i Moskva reagerade snabbt och ilsket. ”Ryssland är rasande över denna militanta provokation”, förklaras i en kommuniké enligt Interfax.

Högra sektorn: Ryssland ligger bakom

Enligt ryska medier uppger den pro-ryska separatistsidan att en av dess vägspärrar attackerats under natten. Dådet ska ha utförts av milismän från Högra sektorn, en extremiströrelse som tänker ställa upp i de kommande valen i Ukraina.

Högra sektorn tillbakavisar anklagelserna.

– Det är en blasfemisk provokation från Ryssland, blasfemisk för att den inträffar på en helig dag för kristna, påskdagen. Det är helt klart att det är ryska specialstyrkor som ligger bakom, säger rörelsens talesperson till Reuters.

De ryska journalisterna räknar till totalt sex döda. Först sköts fyra personer i vägspärren ihjäl. När sedan kolleger från separatistsidan tog upp jakten sköts två av gärningsmännen till döds.

Ukrainas tillfälliga regering har lovat att inte aktivt ingripa mot ockupanterna i landets östra delar under påsken. Och organisationen OSSE:s medlare Mark Etherington meddelar att han ska försöka ta chansen under påsklugnet att åka till Donetsk för att förhandla med proryska grupper.

Dödsfallen vid Slovjansk är såvitt känt de första sedan EU, Ryssland, Ukraina och USA i Genève i torsdags kom överens om nedtrappning av konflikten.

Utegångsförbud i Slovjansk

De proryska separatisterna i Slovjansk har utlyst nattligt utegångsförbud, rapporterar AFP. Utegångsförbudet råder från midnatt lokal tid till klockan sex på morgonen, enligt besked från separatistledaren Vjatjeslav Ponomarjov.

Skepsis mot uppgifterna

En lokal ledare, Vjatjeslav Ponomarev, bekräftar i stort uppgifterna, rapporterar AFP. Han säger att det handlar om fyra dödsoffer, och att händelsen ägde rum vid en by öster om Slovjansk.

Flera västinriktade medier är dock skeptiska. Kyivpost.com har med uppgifterna på sin webbplats, men hänvisar läsaren till den ryska nyhetssajten rt.com.

Den amerikanske journalisten Alec Luhn skriver på Twitter: ”Vi är på väg till Slovjansk, där rebeller enligt ryska medier har dött i en eldstrid. Jag tror på det när jag ser det”.

Ryska utrikesdepartementet var snabbt med att reagera på uppgifterna om striderna och säger att attacken ”visar på Kievs ovilja att avväpna militanta extremister”.

Tidningen Kievpost skriver att Ukrainas inrikesministerium erkänner händelsen, men säger att endast en person omkommit.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet