Anhöriga protesterar nära den malaysiska ambassaden i Peking. De flesta som omkom i flygkatastrofen var från Kina. Foto: TT

Uppgifter: Planet kraschades med flit

Uppdaterad
Publicerad

Det malaysiska passagerarplanet kraschades med flit. Det uppger källor med insyn i planutredningen av för brittiska tidningen The Telegraph.

I går släcktes hoppet om att de 239 personerna ombord på försvunna flight MH370 skulle återfinnas vid liv. Malaysias premiärminister bekräftade vid en presskonferens att flygplanet har störtat i Indiska oceanen.

Men fortfarande har man inte kunnat svara på den frågan som hela världen nu ställer sig – varför?

Malaysiskt plan försvann

Källor med insyn i utredningen av planets försvinnande, säger nu till tidningen The Telegraph att någon ombord på planet ligger bakom kraschen och att man misstänker att det var ett självmordsuppdrag.

Tror inte på teori om brand

Att planet skulle störtats med flit har varit en av de teorier som cirkulerat kring MH370:s försvinnande. Utredarna som tidningen pratat med tror inte på de andra teorierna – att ett konstruktionsfel eller en brand skulle vara orsaken bakom att flygplanet ändra kurs och kommunikationsutrustningen ombord på planet stängdes av.

”Detta var en medveten handling av någon ombord som måste ha haft detaljerad kunskap för att göra vad som blev gjort”, har en officiell källa sagt, men samtidigt nämnt att man inte sett något motiv till varför.

”Allt tyder på katastrofalt systemfel”

Det var efter att man lyckats få fram satellitdata från planet som visade att flygplanet flugit över den södra Indiska oceanen, som malaysiska myndigheter valde att ge beskedet att planet har störtat.

Den svenske flygsäkerhetsexperten Hans Kjäll tror inte på teorierna att planet har kapats.

– Allt tyder på att flygplanet har råkat ut för ett katastrofalt systemfel där all kommunikation har slagits ut och även styrsystemet, säger Hans Kjäll i SVT:s Gomorron Sverige.

– Jag tror att det beror på en brand som spridit sig mycket snabbt, in i kablage och apparatlådor. Alla pusselbitar som finns på bordet hittills talar samstämmigt för det. Kapningsteorierna kommer att få allt lägre prioritet.

Nu fokuseras all eftersökning till jakten på planets svarta låda som antas ligga på havets botten.

– Om man hittar den löser man gåtan. Signalerna från svarta lådan sänds i 30-35 dagar och nu har det gått 18 dagar, säger Hans Kjäll.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Malaysiskt plan försvann

Mer i ämnet