Foto: TT

Ukraina överger Debaltseve

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera veckors stridigheter har de proryska rebellerna tagit kontrollen över den strategiskt viktiga staden Debaltseve i östra Ukraina. Ukrainas president Petro Porosjenko har beordrat militären att lämna staden.

På tisdagen uppskattades det finnas cirka 8.000 ukrainska militärer och cirka 5.000 civila kvar i staden.

”Klart jag är orolig”

Angelina Feofilaktova är en av alla de som har släkt och vänner kvar i Debaltseve. Hennes föräldrar bor i ett område som precis intagits av rebeller från ”folkrepubliken” Luhansk.

Krimkonflikten

– Jag talade precis med mamma i telefon. Hon sa att de kontrollerat deras dokument och granskat huset. Det hördes strider men lugnare än förut och i slutet av samtalet var det nåt som sprängdes och hon sprang ner i källaren. Klart jag är orolig, skriver Angelina, själv bosatt i Donetsk, till SVT via ett socialt nätverk.

Hon beskriver för SVT Nyheter att hennes föräldrar i tre veckor saknat både el och vatten.

Nyhetsbyråer i området beskriver scener där sargade och skadade ukrainska militärer kommer åkande i bilar och militärfordon från de hårda gatustrider som rasat om den strategiskt viktiga staden.

Några befinner sig också till fots. En soldat säger till AP:s reporter att det gått utan mat i flera dagar till följd av rebellernas belägring.

På onsdagsmorgonen hade 80 procent av regeringsstyrkorna lämnat staden, och de övriga är på väg att göra det, uppgav Ukrainas president Petro Porosjenko.  Han förnekar att regeringsstyrkorna varit omringade och säger att tillbakadragandet skett under ”organiserade och planerade former”.

Presidenten säger att han är på väg till fronten för att ”träffa de som lämnat Debaltseve”, rapporterar AFP.

Hårda strider före tillbakadragandet

Porosjenko förnekar rebellernas uppgifter om att ett stort antal regeringstrogna militärer dödats i hårda strider när separatisterna tog kontroll över staden.

– I går kunde vi med egna öron höra tung artilleribeskjutning mot staden. Vi är nu på väg tillbaka till området och hoppas kunna få tillgång till staden, säger Alexander Hug, chef för den grupp observatörer från den europeiska säkerhets- och samarbetsorganisationen (OSSE) som ska övervaka att vapenvilan hålls, till TT under onsdagsmorgonen.

Eftersom OSSE inte kunnat ta sig in i Debaltseve har de inga uppgifter om skadade eller döda, eller om det senaste läget i striderna.

– Om inte striderna stoppas kommer det att leda till fler dödsoffer, större skador på infrastruktur och till större risk att vapenvilan urvattnas ytterligare och att det blir svårt för båda sidor att lösa situationen i Debaltseve, säger Alexander Hug.

”Brott mot vapenvilan”

– Agerandet från de ryskstödda separatisterna i Debaltseve är ett klart brott mot vapenvilan, säger EU:s utrikeschef Frederica Mogherini.

USA:s vicepresident Joe Biden anklagade i går ”separatister som agerar tillsammans med ryska styrkor” för att bryta vapenvilan. FN har krävt ett omedelbart stopp på våldsamheterna, medan den ryske presidenten Vladimir Putin i går uppmanade de regeringstrogna styrkorna i Debaltseve att ge upp.

– Jag hoppas inte att de ukrainska myndigheterna ska förhindra ukrainska militärer att lägga ner vapnen, sade Putin enligt AFP under ett besök i Ungern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet