Foto: TT/SVT

Uppmaningen till demonstranterna: Ge er inte

Uppdaterad
Publicerad

Demonstranter fortsätter att ockupera Hongkongs gator. Budskapet är glasklart: De ger sig inte förrän kraven om en friare demokrati hörsammas. Men protesterna möter hårt motstånd. – Sannolikheten är ytterst låg att Peking skulle låta sig påverkas av det som sker här, säger SVT:s korrespondent Lars Moberg.

När klockan närmar sig halv fyra på morgonen har demonstranterna ännu inte lämnat Hongkongs gator. Vid knytpunkten för Occupy Central, en av de ledande organisationerna bakom protesterna, befinner sig SVT:s korrespondent Lars Moberg.

Det som tidigare i dag var ett tätt folkhav av tiotusentals människor har glesnat något, men än är gatorna långt ifrån tomma.

Protesterna i Hongkong

– Många är inplastade i regnkläder, munskydd och ögonskydd. De är rädda för att det skulle kunna bli som igår natt när polisen satte in pepparsprej och tårgas, säger Lars Moberg.

”Kämpar för vår frihet”

78 personer har gripits sedan helgen, i oroligheterna som kallats för de värsta sedan den forna brittiska kolonin återlämnades till Kina 1997.

Luo Wenyan är en av dem som varit med sedan demonstrationerna tog sin början – när studenter lämnade sina undervisningslokaler för att ge sig ut på gatorna i protest mot det kommande valet till Hongkongs högsta politiska ämbete.

– Vi kämpar för vår frihet och vår rösträtt, säger hon till SVT.

Uppmaningen: Ge er inte

Under måndagseftermiddagen kom uppgifter om att situationen blivit lugnare och kravallpoliserna dragit sig tillbaka. Men enligt The Guardian uppmanar en samordnare för Hongkongs rörelse för civil olydnad demonstranter att inte ge sig förrän regeringen hörsammar kraven.

Gatorna är fortfarande fyllda med människor, men polisen lyser med sin frånvaro.

–  Det är klart att de finns i stort antal runt omkring här, men de har väl valt en annan taktik, säger Lars Moberg.

Polisen dragit sig tillbaka

Efter dagens protester håller flera skolor, bankkontor, vägar och tunnelbanestationer i centrum stängt. Kurserna på Hongkongbörsen har fallit med två procent och Hongkongdollarn föll jämfört med dollarn, till den lägsta nivån på ett halvår.

De stora protesterna riktar sig mot ett beslut som den kinesiska regeringen fattade förra månaden om att en kommission ska godkänna kandidaterna i valet 2017 till posten som Hongkongs högste ledare  – något som ger regeringen i Peking rätt att lägga in veto mot kandidater.

Li Yongda är protestledare. Han säger att man tänker stanna på gatorna för att få till vad han kallar ”en riktig” demokrati i Hongkong.

– Inte ett system där Peking handplockar kandidater som får ställa upp i ”fria” val.

Tyst i kinesiska medier

Samtidigt som demonstrationerna och oroligheterna i Hongkong har toppat världens största nyhetssajter de senaste dagarna, så är det relativt tyst i kinesiska medier.

En del av medierna nämner protesterna i förbigående, andra inte alls. Flera tidningar publicerar en text av den statliga nyhetsbyrån Xinhua som helt fokuserar på problemen som de ”olagliga” protesterna medför i form av till exempel stopp i trafiken.

Demonstranterna anklagas också för att ”störa ordningen och den sociala stabiliteten i landet”. Även den stora dagstidningen China daily berättar om ”illegala protester som spårat ur” – ytterst lite nämns om demonstranternas kritik mot den kinesiska regimen.

Framtiden oviss

Enligt SVT:s korrespondent finns det egentligen inget som tyder på att Peking kommer att låta sig påverkas av det som sker på Hongkongs gator just nu.

Om inte demonstranterna självmant trappar ner protesterna kan vi komma att se ett mer hårdhänt ingripande från myndigheternas sida, men Lars Moberg ser ingen risk att demonstrationerna eskalerar till något liknande det som hände vid Himmelska fridens torg – när en demokratirörelse brutalt slogs ned och hundratals, kanske tusentals, unga dödades eller skadades.

– Jag tror att det som hände för 25 år sen, det fruktansvärda, är ett väldigt mörkt kapitel i Kinas historia som faktiskt fortfarande är något väldigt avskräckande för de styrande i Peking.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protesterna i Hongkong

Mer i ämnet