En av många nedrivna elledningar efter vinterstormen som dragit in över bland annat Atlanta. Över 175.000 hem har förlorat elektriciteten i stormen. Foto: TT

USA åter drabbat av stor vinterstorm

Uppdaterad
Publicerad

En stor vinterstorm som lämnat hundratusentals hushåll utan el i södra USA rör sig nu mot den amerikanska östkusten. Minst tio dödsfall har skyllts på ovädret och mer än 4.000 flygningar har ställts in.

Amerikansk vädertjänst har kallat stormen, som är den andra på två veckor, för ”katastrofal och förödande”. South Carolina och delar av Georgia har i stormens spår utlysts som katastrofområden av den amerikanske presidenten Barack Obama, vilket öppnar för möjligheten att motta nationellt stöd.

Bilar lämnades på vägarna

Stormen har gjort att det under gårdagen ställdes in runt 3.400 flygningar och i dag har mer än 4.400 flygningar ställts in, rapporterar CNN. Även många tågavgångar i de drabbade regionerna har ställts in.

I North Carolina orsakade snön under gårdagen väldiga trafikstockningar och många lämnade sina bilar ståendes på vägarna, precis som i Atlanta i Georgia för två veckor sedan. I Atlanta hade man den här gången lärt sig läxan då många lämnade bilen hemma.

Påfrestningar för ekonomin

Mer än en halv meter snö väntas i dag i de nordöstra delarna av landet dit stormen nu är på väg. De återkommande stormarna i delar av landet medför också att många delstaters ekonomi utsätts för stora påfrestningar.

I Massachusetts har till exempel den statliga budgeten för snöröjning på 43 miljoner dollar redan spräckts med drygt 30 miljoner dollar, och det var innan dagens vinterstorm.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.