En allierad flygattack mot Kobane (Ayn al-Arab) Foto: AP/TT

USA-attacker ger al-Assad chans att bomba sitt eget folk

Uppdaterad
Publicerad

I Syrien har diktatorn Bashar al-Assad nu intensifierat bombningarna av civila. Det sker därför att USA-alliansens attacker mot IS har avlastat al-Assads flygvapen.

Den syriska regimens attacker mot städer och områden som styrs av oppositionella har pågått länge – men nu har de alltså blivit intensivare, rapporterar New York Times.

Tidningen ger flera exempel på al-Assads nya offensiv mot sitt eget folk. De har pågått sedan 2011, då al-Assad-kritiska syrier började sina protester mot hans diktatur. Protesterna inspirerades av ”den arabiska våren” som inleddes i Tunisien detta år.

Terroriströrelsen IS

Primitiva bomber

I staden Aleppo i norr har helikoptrar nu så gott som varje dag släppt så kallade ”tunn-bomber” på civilbefolkningen. Det handlar om ett primitivt vapen: Tunnor som fylls med explosiva ämnen som godtyckligt släpps ned i befolkade områden.

Enligt tidningen har dussintals människor dött i sådana bombningar sedan starten av den USA-ledda bombkampanjen mot terroristorganisationen Islamiska staten, IS.

Det makabra är att den amerikanskledda koalitionens flygplan går in i syriskt luftrum för att bomba IS-ställningar. Och det är i samma luftrum som al-Assad nu intensifierar sina attacker.

Det har väckt protester i Assad-kritiska kretsar att USA leder en strid mot IS men ger fria händer åt en diktator, som håller sig vid makten genom ett krig mot sitt eget folk. De inbördes striderna i Syrien beräknas ha krävt 200.000 döda.

De USA-ledda attackerna har avlastat al-Assads armé, eftersom det nu är USA-alliansen som sköter kampen mot IS.

al-Assad kan koncentrera sig

Nu kan al-Assad istället koncentrera sig på mindre radikala motståndsgrupper.

Under en längre tid brydde sig al-Assad inte så mycket om IS, men på senare tid hade de syriska styrkorna börjat bekämpa IS i östra delen av landet.

Men nu har behovet av detta minskat. Det var för två veckor sedan som USA inledde sina attacker mot IS från syriskt luftrum.

USA försöker tona ned kritiken. En anonym talesman för försvarsdepartementet uppger enligt New York Times att den syriska regimen har ökat sina attacker ”en aning” mot områden med oppositionella styrkor utanför de områden som IS behärskar i Syrien.

Känslig fråga för USA

Det här är en känslig fråga i USA:s relationer med till exempel Turkiet. President Recep Tayyip Erdogan kräver att USA-alliansen också ska bekämpa al-Assad, parallellt med kampen mot IS. Annars går Turkiet inte med i USA-alliansen mot IS.

Det är också känsligt för USA i förhållande till andra arabstater – USA låter araber dödas i ett område där man ingriper till skydd för andra.

Tidningen talar om att misstron mot USA har fördjupats i den al-Assad-kritiska oppositionen. Syrierna känner sig övergivna av världen på grund av USA:s beslut att ge kampen mot IS företräde framför kampen mot al-Assad.

Rykten om USA-attacker

– Det syriska folket betalar priset. Koalitionen avlastar regimen en börda, säger en soldat i den Fria syriska armén, som är en västvänlig oppositionsmilis i Syrien.

Detta går så långt, enligt tidningen, att det börjar gå rykten att USA i hemlighet stämmer av sina bombningar med den syriska regimen.

Obama har förnekat all sådan samordning, medan al-Assad har krävt att det ska ske. Det har dock gått så långt, enligt New York Times, att befolkningen tror, att flygattacker som det syriska flygvapnet genomför mot oppositionella, i själva verket är attacker utförda av USA-alliansen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet