Foto: TT

USA ber Kina om hjälp mot IT-angrepp

Publicerad

USA har bett Kina om hjälp för att förhindra cyberattacker från Nordkorea, sedan president Barack Obama pekat ut den slutna diktaturen som ansvarig för angreppen mot filmbolaget Sony.

-Vad vi är ute efter är en blockad, som skulle hindra deras försök att genomföra attacker, säger en icke namngiven tjänsteman till The New York Times.

Enligt nyhetsbyrån Reuters vill USA samordna insatsen mot Nordkorea med Storbritannien, Australien och Nya Zeeland. Även Sydkorea, Japan och Ryssland har blivit tillfrågade.

Frågan om cyberangrepp är känslig för USA och Kina. Länderna bildade förra året en arbetsgrupp för att diskutera nätsäkerhet. Men i maj åtalade USA fem kinesiska försvarsanställda för industrispionage, vilket fick regeringen i Peking att anklaga USA för hyckleri och dubbelmoral.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.