Kurdiska Peshmergakrigare i strider mot Islamiska staten. Foto: TT

USA flygbombar IS – ny offensiv inledd

Uppdaterad
Publicerad

USA har inlett en ny, offensiv fas i sina flyganfall mot Islamiska staten (IS) i Irak.

Det rapporterar flera medier med hänvisning till källor i Pentagon. Det senaste dygnet har IS-ställningar nära huvudstaden Bagdad och nära Sinjarberget i nordvästra delen av landet attackerats. USA inledde sina anfall mot IS den 8 augusti, men bombningarna har hittills främst varit ägnade att skydda viktiga positioner mot jihadisternas framryckning.

Turkiet planera buffertzon

Turkiets militär planerar för en eventuell buffertzon vid gränsen mot Irak och Syrien, inför hotet från Islamiska staten (IS). Regeringen ska utvärdera planerna och bedöma om de ska genomföras.

Terroriströrelsen IS

Det sade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan på väg hem från ett besök i Qatar på måndagen, enligt turkiska medier.

Hans kansli ville inte lämna närmare detaljer om var en sådan zon skulle etableras.

Vill inte ha framskjuten position

Natomedlemmen Turkiet har klargjort att landet inte vill ha någon framskjuten position i den internationella allians mot IS som USA försöker samla. En bidragande orsak är att IS håller över 40 turkiska medborgare som gisslan, däribland diplomater och barn.

Samtidigt är trycket hårt på Ankara att stoppa strömmen av utländska jihadister som tar sig till Syrien och Irak via Turkiet. Det antas också att extremisterna tjänar pengar på olja som smugglas ut via Turkiet

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet