En pojke iakktar en man som misstänks lida av Ebola i Monrovia, Liberia. Foto: TT

USA: Ebolan har blivit globalt hot

Uppdaterad
Publicerad

Enligt FN behövs sju miljarder kronor för att begränsa epidemin, på torsdag har generalsekreteraren kallat till krismöte. Samtidigt skickar USA soldater till Västafrika för att förhindra spridning.

Enligt nya siffror från Världshälsoorganisationen (WHO) har nära 2 500 människor dött av ebola hittills, hälften av de drabbade.

En miljard dollar, omkring sju miljarder kronor, är en kraftig ökning jämfört med FN:s bedömning för bara några veckor sedan. Vid en pressträff i Genève sade Valerie Amos, FN:s chef för humanitära frågor, att det är en enorm utmaning att få ihop en så stor summa.

Ebolautbrott

– Helt ärligt, mina damer och herrar, saknar den här hälsokrisen motstycke i modern tid, sade Bruce Aylward, mannen bakom WHO:s handlingsplan mot smittspridningen, skriver Reuters.

Enligt Aylward känns uppskattningen om att 20 000 kan drabbas inte längre särskilt fjärran. Men med snabba insatser kan antalet hållas nere, sade han.

USA presenterar plan

USA:s president Barack Obama presenterade i samband med ett besök på landets smittskyddsmyndighet CDC i Atlanta på tisdagen USA:s plan. Obama sade att ebola-spridningen är ”utom kontroll” och uppmanade världen att agera snabbt. Bland annat ska sjutton nya behandlingscenter byggas och 3 000 amerikanska soldater ska hjälpa till att samordna den internationella hjälpen.

USA har kritiserats för att inte ha gjort mer för att bekämpa utbrottet.

Krismöte

Senare i veckan, på torsdag, samlas FN:s säkerhetsråd för ett krismöte om ebola. Mötet i FN-skrapan i New York är ett försök att samla internationella krafter för att bekämpa epidemin, skriver nyhetsbyrån AFP.

– Det är direkt avgörande att rådsmedlemmarna diskuterar läget med epidemin, och att vi samlas kring en koordinerad, internationell respons, säger USA:s FN-ambassadör Samantha Power.

– Vårt gemensamma agerande fram till dags datum har inte varit tillräckligt, fortsätter Power.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ebolautbrott

Mer i ämnet