Foto: TT

USA får insatsstyrka mot ebola

Uppdaterad
Publicerad

USA:s smittskyddsmyndighet CDC håller på att inrätta en snabbinsatsstyrka som inom några timmar ska hjälpa sjukhus i landet att hantera misstänkta ebolafall. Det säger CDC-chefen Thomas Frieden.

Frieden medgav vid en presskonferens på tisdagen att det fanns brister i hur sjukhuset i Dallas tog hand om en ebolasjuk man som sökte hjälp i slutet av september.

– Jag önskar att vi hade haft en sådan insatsstyrka på plats när den första patienten fick diagnos. Men det kommer att ske från i dag och framåt med nya fall i USA, sade han.

Ebolautbrott

Frieden har fått kritik för bristande beredskap för ebola i USA, men en talesman för Vita huset säger att president Barack Obama har fullt förtroende för CDC-chefens förmåga att samordna myndigheternas kamp mot sjukdomen.

Sjukvårdare mår bättre

Den liberianske mannen som vårdades på sjukhuset i Dallas dog den 8 oktober. En av de sjuksköterskor som vårdade honom insjuknade själv i helgen. Sjukhuset, som i måndags beskrev hennes tillstånd som stabilt, angav det på tisdagen som gott.

Hon hälsade själv via sjukhuset att hon mår bra och tackade för allt stöd.

I måndags fick hon en transfusion med blodplasma från den amerikanske läkare som tillfrisknade efter att ha smittats med ebola i Västafrika, Kent Brantly. Hoppet är att antikropparna i blodplasman ska hjälpa henne att bli frisk.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ebolautbrott

Mer i ämnet