USA: Fed behåller låga räntan

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska centralbanken Federal Reserve vill behålla räntan nära en nollnivå den närmaste tiden, eller under ”considerable time”, som Fed uttrycker det i sin rapport.

Rapporten, som offentliggjordes på onsdagen, följde i stort de förväntningar som fanns och Fedchefen Janet Yellen kom inte med några överraskningar.

Fed ställer sig positiv till utvecklingen på den amerikanska arbetsmarknaden, men anser att arbetslösheten är för hög och därför sänks tillväxtprognosen för 2014 och 2015. Styrräntan ligger kvar på 0,0-0,25 procent, en rekordlåg nivå sedan vintern 2008.

Duvorna styr

– Vi har varit i den här lågräntemiljön i snart sex års tid och det är klart att det då krävs fingertoppskänsla att verkligen gå mycket försiktigt fram. Man är rädd för att tappa situationen med stigande räntor och en starkare dollar, säger Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB.

Han säger att ”ränteduvorna”, med Yellen i spetsen, därmed fortfarande har kontrollen över Fed. Men att hökarna växer sig starkare.

-Förra gången var det en ledamot som reserverade sig mot räntebeslutet. Den här gången var det två (av tio). Det tyder på att vi är på väg mot en normaliseringsprocess.

Överdrivet fokus

Han ställer sig samtidigt tveksam till marknadens stora fokus på räntebeskedet.

– När man ser reaktionen på marknaden undrar man om vi har tappat perspektivet. Alla sitter och lusläser de här pressmeddelandena och blir nervösa för ett litet ord som eventuellt ändras. Det är ett tecken på att man håller på att bli förblindad av den här extrema penningpolitiken.

Fed meddelade också att obligationsköpen trappas ned till sammanlagt 15 miljarder dollar. Programmet – som i praktiken innebär att USA håller i gång sedelpressarna – ska avslutas i oktober.

Börserna i USA gick upp marginellt efter Feds besked.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.