USA gör närmanden mot Iran

Uppdaterad
Publicerad

USA gör ett försiktigt försök att närma sig Iran. Vid ett krismöte i FN öppnade den amerikanske utrikesministern John Kerry för att även Iran kan bidra i kampen mot terrororganisationen Islamiska staten (IS).

USA ska ha diskuterat terrororgansiationen IS med Iran bakom kulisserna en längre tid, enligt Jeff Rathke, talesperson för USA:s utrikesdepartement. Det skriver den iranska nyhetsbyrån Press TV. Enligt Irans högste ledare, Ali Khamenei, har USA till och med kommit med en privat förfrågan om militärt samarbete, något som varken har bekräftats eller dementerats av USA.

Kerry ska ha kommit med sin trevare vid krismötet om IS och sade att alla stater ”har en roll att spela i kampen mot IS, även Iran”.

”Sponsrar terrorism”

Men så sent som i förra veckan exkluderades Iran från ett toppmöte i Paris som hade IS på agendan med motiveringen att ”Iran sponsrar terrorism”. Uttalandet väckte ont blod i Teheran.

– Är amerikanerna rädda för att få dödsoffer på marken i Irak? frågade den iranske presidenten Hassan Rouhani i en intervju med NBC News och kallade koalitionen mot IS för ”löjeväckande”.

Suzanne Maloney vid tankesmedjan Brookings Institution tror att det redan pågår ett samarbete.

”Oundvikligen kommer det att vara synergier mellan våra försök och Irans. Det såg vi redan exempel på förra månaden i försvaret av Amerli... där kombinationen av amerikanska flygattacker och en markoffensiv av iransk-stödd shiamilis, kurdiska peshmergastyrkor samt den reguljära irakiska armén lyckades driva tillbaka terroristgruppen”, skriver hon i en analys på tankesmedjans webbsida.

Regimen emot flygattacker

USA har tidigare meddelat att landets militär kan komma att genomföra flygattacker mot IS på syriskt territorium, något som inte uppskattas av den syriska regimen eller Iran, som stöttar presidenten Bashar al-Assad. Samtidigt har USA och landets allierade i området, Saudiarabien, tidigare tagit ställning mot den syriska regimen, så misstänksamheten är stor mellan tungviktarna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.