USA:s president Barack Obama Foto: Scanpix

USA kämpar på randen av budgetstupet

Uppdaterad
Publicerad

Det lutar allt mer åt att det blir en tillfällig lösning för att få ihop USA:s budget så att inte det så kallade budgetstupet blir verklighet vid årsskiftet.

Läget i förhandlingarna mellan republikaner och demokrater i kongressen var oklart på söndagskvällen, alltmedan tidsfristen innan USA:s ekonomi rasar utför budgetstupet krympte.

Om ingen kompromiss nås innan årsskiftet ska skatteökningar och budgetnedskärningarna träda i kraft automatiskt. Bedömare tror dock att en tillfällig lösning kan skjuta på de svåra besluten ytterligare någon månad.

Budgetstrid i USA 2013

– Budgetstupet träder troligen i kraft utan att något särskilt inträffar. Ingen vill ha recession, men de når sannolikt inte en överenskommelse. Börsen, liksom näringslivet, kommer att reagera mycket negativt. Först då kommer politikerna att förhandla på allvar, säger Barry Bosworth, analytiker på en av Washingtons äldsta tankesmedjor Brookings.

En överenskommelse i kongressen skulle kunna ge politikerna ytterligare lite tid, till slutet av februari. Då måste skuldtaket höjas.

Obama pressar parterna

Det som står på spel i förhandlingarna mot klockan är åtstramningar motsvarande omkring 600 miljoner dollar. Hittills har republikanernas talman John Boehner misslyckats med att övertyga partivännerna om att de allra rikaste måste betala mer i skatt, samtidigt som president Obama har haft svårt att få med sig sina anhängare på pensionsbesparingar och höjd pensionsålder.

Om kongressledamöterna misslyckas med att nå en kompromiss har Barack Obama lovat att hans egen plan ska finnas klar att rösta om under måndagen, detta för att sätta press på parterna.

Enligt Obama säger både Demokraterna och Republikanerna att de inte vill att skatterna för medelklassfamiljerna ska höjas. Om vi kan åstadkomma det, undviks den värsta följden, säger Obama.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Budgetstrid i USA 2013

Mer i ämnet