Foto: TT

USA-krav på vapenstöd till Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Ledande amerikanska senatorer vill att USA sänder vapen till Ukraina för att bekämpa Ryssland och vad de benämner den ryska ”invasionen”, rapporterar amerikanska medier.

Demokraten Robert Menendez, som leder senatens utrikesutskott, säger att Rysslands president Vladimir Putin måste betala för sin ”aggression”. Republikanen John McCain konstaterar att ”detta är inte ett intrång, detta är en invasion”.

Utspel av Putin

Uttalandena från de amerikanska senatorerna ska bland annat ses mot bakgrund av Putins utspel i en intervju på söndagen där han sade att samtal bör inledas omedelbart ”om frågor gällande den politiska organisationen och statlig status för sydöstra Ukraina”.

Tidigare har Ryssland bara talat om högre grad av självstyre för de regioner i Ukraina där en väpnad konflikt pågår mellan ukrainska regeringsstyrkor och proryska separatister. Utspelet följer ökade spänningar mellan väst och Ryssland och i helgen beslutade EU:s ledare att inom en vecka ta fram konkreta förslag på betydande sanktioner mot Ryssland.

– Vi borde förse människorna i Ukraina med vapen som innebär att Putin får betala ett pris om han fortsätter med sin aggression, säger Menendez till CNN.

”KGB-man”

– Det här handlar inte längre om några separatister, det här är en direkt invasion av Ryssland. Vi måste erkänna att det är en sådan.

Menendez säger också att ”frågan mycket väl kan vara på bordet nu” för president Barack Obama.

Senator McCain påminner, i en intervju i tv-kanalen CBS:s program ”Face the Nation”, om att Putin är en ”tidigare KGB-man som vill återupprätta det ryska imperiet”.

– Ge dem de vapen de behöver. Ge dem de medel de behöver. Ge dem möjligheten att slåss, manar McCain, som också kräver ”starka sanktioner”.

Konflikten i östra Ukraina har kostat minst 2.500 människor livet sedan mitten av april, vilket inte räknar in de 298 personer som omkom när det malaysiska planet MH17 kraschade, enligt en FN-rapport från augusti.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.