USA: Missilsystemet kom från Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

USA.s utrikesminister John Kerry lade i dag skulden för nedskjutningen på de proryska separatisterna men hävdar också att vapnet som användes sannolikt förts in från Ryssland.

USA:s utrikesminister John Kerry sade i dag att allt tyder på att det malaysiska passagerarflygplanet sköts ned av separatister och att vapensystemet förts in från Ryssland.

– Det är rätt uppenbart att det här systemet fördes in från Ryssland, sade han och tillade att all information som nu finns tillgänglig ”pekar i tydlig riktning mot separatisterna”.

Krimkonflikten

USA kritiserar säkerheten vid haveriplatsen

Säkerheten för räddningspersonal och utredare på olycksplatsen för det kraschade malaysiska planet i östra Ukraina är under all kritik, uppger USA och kräver bättre tillgång till området och att bevis inte avlägsnas.

– Det här är oacceptabelt och en skymf mot alla dem som har förlorat närstående och den värdighet som offren förtjänar, säger amerikanska utrikesdepartementets talesperson Jen Psaki.

Vill ha vapenvila

Beskedet om separatisternas krav för en säkerhetszon vid vrakplatsen lämnas i ett uttalande från den självutropade ”Folkrepubliken Donetsk”.

”Vi meddelar att vi kommer att garantera de internationella experternas säkerhet på plats så snart Kiev fullbordar ett avtal om vapenvila”, säger Andrej Purgin, biträdande premiärminister i ”republiken”.

Han uppmanar Kiev att ”omedelbart iordningställa ett sådant avtal”.

Cameron vill se EU-reaktioner

Samtidigt skriver den brittiske premiärministern David Cameron i en kolumn i The Sunday Times att om det finns bevis för att proryska separatister ligger bakom kraschen i Ukraina så är Ryssland ansvarigt eftersom de destabiliserat landet.

Han vill också se kraftigare reaktioner från EU och skriver att ”fortfarande beter vi oss ibland som om vi behöver Ryssland mer än Ryssland behöver oss”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet