USA:s vicepresident Joe Biden och den ukrainske premiärministern Arsenij Jatsenjuk. Foto: TT

USA lovar 50 miljoner dollar till Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

USA:s regering erbjuder ett stödpaket till Ukraina på 50 miljoner dollar för att hjälpa landet med ekonomiska och politiska reformer. Budskapet från Vita huset kommer i samband med vicepresident Joe Bidens besök i Kiev.

USA ska även ge Kiev åtta miljoner dollar i militärt bistånd, rapporterar Reuters.

– Ukraina måste fortsätta vara ett land. USA stöttar ett starkt Ukraina, med fredliga band till både öst och väst. Band till både Ryssland och Europa. Men ingen nation har rätt att ta land från en annan nation. Vi kommer aldrig att erkänna Rysslands lagliga rätt över Krim. Vi uppmanar Ryssland att dra tillbaka sina trupper, säger vicepresident Joe Biden på en presskonferens i Kiev.

Krimkonflikten

Biden sa även att det är dags för Ryssland att sluta prata, och börja agera enligt överenskommelsen i Genève.

– Fler provokationer från Ryssland kommer att leda till fler kostnader (för Ryssland) och ytterligare isolering av Moskva, hotar Biden.

USA erkänner aldrig annekteringen av Krim

– Ukraina måste fortsätta vara ett land. USA stöttar ett starkt Ukraina, med fredliga band till både öst och väst. Band till både Ryssland och Europa. Men ingen nation har rätt att ta land från en annan nation. Vi kommer aldrig att erkänna Rysslands lagliga rätt över Krim. Vi uppmanar Ryssland att dra tillbaka sina trupper, sade Joe Biden.

Uppmanar Ryssland att dra tillbaka styrkor

– Vi kommer inte att acceptera några som helst attacker mot den judiska befolkningen eller andra minoriteter, säger även Biden.

Efter hans tal tog den ukrainske premiärministern Arsenij Jatsenjuk över talarpodiet. Han anklagar bland annat Ryssland för att vilja undergräva presidentvalet den 25 maj. Han krävde även att Ryssland drar tillbaka sina specialstyrkor från östra Ukraina och sina trupperna på Krimhalvön.

Hotar med fler sanktioner

Även den amerikanske utrikesministern John Kerry har manat Ryssland, via sin ryske kollega Sergej Lavrov, att hjälpa till att genomföra förra veckans överenskommelse i Genève, som skrevs under av USA, EU, Ryssland och Ukraina.

Till åtgärderna som Kerry anser att Ryssland bör vidta är att offentligt kräva att proryska separatister lämnar de ockuperade myndighetsbyggnaderna i östra Ukraina, enligt amerikanska UD:s taleskvinna Jen Psaki.

– Det blir konsekvenser om de inte vidtar åtgärder de kommande dagarna, sade hon på måndagen.

Både USA och EU har infört begränsade sanktioner mot ryska företrädare sedan Moskva annekterade Krim förra månaden. Moskva har hånat åtgärderna som ”meningslösa”.

”Ukraina starkare utan rysk gas”

Ryssland har i sin tur dragit in gassubventioner som straff för maktskiftet i Kiev. Det har ytterligare försämrat den ukrainska ekonomin.

Biden sa på tisdagen att landets ledare måste bekämpa den ”cancer” som korruptionen utgör för systemet, enligt Reuters. Biden poängterade också hur mycket starkare Ukraina skulle vara som land, om man inte vore beroende av gasleveranser från Ryssland.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet