USA:s president Barack Obama och Storbritanniens premiärminister David Cameron under presskonferensen i Vita Huset. Foto: TT

USA och Storbritannien bildar antiterrorgrupp

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Barack Obama och Storbritanniens premiärminister David Cameron bildar en enad front mot hotet från ”våldsam extremism” och radikalisering av unga på hemmaplan.

– Vi vet vad vi kämpar emot och vi vet hur vi ska vinna, säger David Cameron efter ett möte med Obama i Vita huset.

De båda länderna ska bland annat dela underrättelsematerial och hjälpa varandra vid eventuella militära operationer, enligt uttalanden som gjordes efter mötet. Samarbeten med teknikbolag planeras också, för att bättre kunna övervaka misstänkta terrorgruppers rekrytering och planläggning via internet, rapporterar NBC News.

Terrordåd mot fransk tidning

”Giftig och fanatisk”

En nytillsatt arbetsgrupp ska rapportera till de båda ledarna inom sex månader, skriver BBC.

– Paris-attackerna visar omigen hur terrorgrupper som al-Qaida och Islamiska staten aktivt försöker inspirera och stödja människor i våra länder att engagera sig i terrorism. . . Vi ska arbeta tillsammans. . . för att bemöta den våldsamma extremism som radikaliserar, rekryterar och mobiliserar människor, särskilt unga, säger Barack Obama enligt ett pressutskick från Vita huset.

– Vi står inför en giftig och fanatisk ideologi som vill pervertera en av världens stora religioner, islam, och skapa konflikt, terror och död. Tillsammans med våra allierade ska vi konfrontera den, var än den visar sig, säger Cameron.

Planerar toppmöte

Uttalandena sker en dryg vecka efter terrordåden i Paris som tog 17 människor och tre gärningsmäns liv. Anti-terrorinsatser i Belgien och Tyskland i veckan har fått Europa på helspänn och i Storbritannien har hotnivån mot polisen höjts till ”allvarlig” – fyra på den femgradiga skalan – vilket är den högsta någonsin, skriver The Guardian.

Washington planerar ett toppmöte om kampen mot våldsam extremism den 18 februari.

Belgien utökar polisnärvaro

Belgien började i dag placera ut soldater på gatorna i huvudstaden Bryssel samt i Anvers i norr, där det finns stor judisk befolkning.

Totalt ska 300 soldater tjänstgöra för att övervaka vissa platser och stärka polisarbetet, enligt ett uttalande från premiärminister Charles Michel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåd mot fransk tidning

Mer i ämnet