Ett militärfordon under en Nato-övning i Polen 2013. USA och Nato ska skicka marktrupper till området på grund av oron i Ukraina. Foto: TT

USA ökar beredskapen i Europa

Uppdaterad
Publicerad

Polens försvarsminister säger att amerikanska markstyrkor kommer att sändas till Polen för att förstärka Natos närvaro där på grund av läget i grannlandet Ukraina.

Tomasz Siemoniak säger till Washington Post att militära planerare arbetar med detaljerna och att Polen kommer att spela en ledande roll under amerikanskt beskydd.

Amerikanska markstyrkor ska också sändas till de baltiska länderna, i enlighet med planen att öka Natos närvaro i mellersta och östra Europa.

Krimkonflikten

Sedan Ukraina-krisen utbröt har det amerikanska militärhögkvarteret Pentagon sänt tolv F-16 stridsflygplan till Polen.

Pentagons talesperson John Kirby sade att en rad åtgärder övervägs för att öka beredskapen i luften, till havs och på marken i Europa.

– En del av aktiviteterna kommer att genomföras bilateralt med enskilda Nato-länder. Andra genomförs via själva alliansen, sade Kirby.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet