Benjamin Rhodes. Foto: TT

USA överväger insats mot IS i Syrien

Publicerad

USA kan tänkas ta till direkta militära insatser mot Islamiska staten (IS) i Syrien, enligt amerikanska medier.

– Vi överväger aktivt vad som är nödvändigt för att hantera hotet och vi tänker inte låta oss begränsas av nationsgränser, säger Benjamin Rhodes, biträdande nationell säkerhetsrådgivare till president Barack Obama till journalister.

Rhodes uttalande fälldes på ön Marthas Vineyard i Massachusetts, där familjen Obama har semester. Han slog också fast att USA ser IS halshuggning av journalisten James Foley som en ”terrorattack mot vårt land”.

– Om man man ger sig på amerikaner ger vi oss på dig, var du än är, sade han enligt bland andra The New York Times.

Överväger söka kongressens godkännande

Washington Post skriver att Obamaregeringen överväger att söka kongressens godkännande för en bredare militär insats mot IS, med hänvisning till landets anti-terrorstrategi.

– Det sunda förnuftet säger att man måste slå till mot dem i Syrien, säger Steven Simon, Mellanösternexpert och tidigare Vita husrådgivare till Obama, till tidningen.

Från Irak rapporteras attacken mot en moské i Diyalaprovinsen ha satt käppar i hjulet för försöken att bilda en bred regering som kan ena alla krafter mot IS. Två inflytelserika sunnimuslimska politiker har hoppat av förhandlingarna. Minst 68 personer dödades när beväpnade män öppnade eld inne i den sunnimuslimska moskén.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.