USA rustar mot ”Frankenstorm”

Uppdaterad
Publicerad

Guvernörerna längs USA:s östkust utlyste beredskapstillstånd inför orkanen Sandys fruktade ankomst inom de närmaste två dygnen. Samtidigt har USA:s flotta beordrat 20 fartyg vid delstaten Virginias kust att kasta loss och sätta sig i säkerhet till havs.

Meteorologer har varnat för att orkanen kan förena sig med ett vädersystem över Nordamerika och bilda en ”Frankenstorm”.

Sandy drog under fredagen norrut efter att ha lämnat minst 41 döda och stor förödelse efter sig i Karibien.

Orkanen Sandy

Svår att förutsäga

Orkanen Sandy förefaller att ha tagit sikte på östkustens nordligaste stater, bland dem New York. Och så mycket som en tredjedel av USA:s yta kan få känna av Sandy styrka, men en orkans kurs är svår att förutsäga.

Begreppet Frankenstorm är myntat av meteorologer eftersom ovädret skulle kunna slå till på Holloween den 31 oktober. Och precis som Frankensteins monster skulle det var sammansatt av delar från olika håll.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Orkanen Sandy

Mer i ämnet