USA:s utrikesminister Hillary Clinton skärper tonen mot Kina och Ryssland. Foto: Scanpix

USA: Ryssland och Kina måste ”betala”

Uppdaterad
Publicerad

USA:s utrikesminister Hillary Clinton höjde på fredagen tonläget mot Ryssland och Kina som hon kritiserade för deras stöd till den syriska regimen.

Hillary Clinton uppmanar nu världen att sätta press på Kina och Ryssland och att visa att dessa länder måste ”betala ett pris” om de vägrar stödja kampen för en övergång till demokrati i Syrien.

– Uppriktigt sagt så tror jag inte att Ryssland och Kina tycker att de har något att förlora på att stödja Assads regim, sade Clinton vid det pågående internationella mötet om Syrien som nu hålls i Paris.

Syrienkriget

– Situationen kan bara bli annorlunda om alla länder som är här tydligt markerar att Ryssland och Kina måste betala ett pris för att de bromsar och blockerar utvecklingen. Det är inte acceptabelt.

Krav på hårdare tag

Det har snart gått ett år sedan USA och andra västländer för första gången krävde Syriens president Bashar al-Assads avgång. När ”Syriens vänner” – representanter för ett hundratal länder – möttes på fredagen konstaterades det igen.

Länderna enades till slut om att försöka få igenom en resolution om icke-militära påtryckningar i FN:s säkerhetsråd.

-Vi tar ytterligare steg för att öka trycket på Assad-regimen, sade utrikesminister Carl Bildt efter mötet.

-I första hand gäller det att få ett slut på våldet och att få till stånd en syrisk övergångsregering. Säkerhetsrådet har ett stort ansvar men det finns fortfarande betydande motstånd att övervinna.

Oklart om Assads framtid

Kina och Ryssland, som tidigare motsatt sig flera resolutioner, bojkottade mötet, som hölls en knapp vecka efter att den så kallade ”Handlingsgruppen för Syrien”, som bland annat inkluderar de permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd, enats om en plan för ett nytt övergångsstyre för Syrien.

Mindre eniga var säkerhetsrådsmedlemmarna om huruvida det ingår i planen att al-Assad ska avgå.

Oppositionsgrupper, som uteslutit alla lösningar som inte innebär al-Assads avgång, efterfrågade under Parismötet humanitära korridorer och en flygförbudszon.

Färre övervakare

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon föreslog på fredagskvällen att minska antalet observatörer i Syrien från de 300 som är där i dag. Han vill också att gruppen ska vara samlad i Damaskus i stället för i mer våldsdrabbade områden.

Ban föreslår att gruppens uppdrag ändras från att övervaka vapenvilan – som aldrig efterlevts – till att fokusera på kontakter mellan regering och opposition inom ramen för en politisk process.

FN:s säkerhetsråd ska inom två veckor fatta beslut om observatörernas framtid.

Kommentar av Bo Inge Andersson: Desperat Clinton hotar med straff

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet