De båda presidenterna talade i veckan i FN Foto: Scanpix

USA och Iran i historiskt telefonsamtal

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Barack Obama sa under kvällen på fredagen att han har talat med Irans president Hassan Rohani i telefon.

Enligt Obama var det den första direktkontakten mellan ledarna för USA och Iran sedan 1979. Förhållandet mellan de båda länderna har varit frostigt ända sedan den iranska revolutionen under ayatolla Khomeini.

Även Rohani har bekräftat att de båda har talats vid – genom att lägga ut ett meddelande på Twitter.

Irans atomenergiprogram

Obama sade efter samtalet att han tror att det går att komma fram till en politisk lösning av konflikten kring Irans omstridda kärnkraftsprogram. De båda presidenterna ska redan ha utsett team som ska försöka arbeta fram en överenskommelse.

Obama säger att han ser Irans nya regering som en ”unik chans”.

Han tillade att USA kommer att samråda nära med sina allierade, inklusive Israel – som betraktar Irans kärnkraftsprogram som ett hot mot landets existens.

Det är ett utspel från Irans president Hassan Rohani som har fått isen att börja smälta och turerna kring Irans kontroversiella kärnenergiprogram har präglat samtalen i maktens korridorer i FN:s högkvarter under den pågående generalförsamlingen.

– Vi är fullt beredda att engagera oss seriöst i processen mot en framförhandlad och ömsesidigt acceptabel uppgörelse och vi gör det i god anda och med ett affärsmässigt sinne, sade Rohani under sitt besök i New York.

Rohani har tidigare sagt att han tror att en uppgörelse kan nås inom tre till sex månader.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Irans atomenergiprogram

Mer i ämnet