USA:s övervakning – valfråga i Tyskland

Uppdaterad
Publicerad

Den tyska regeringen vill begränsa USA:s spioneri och reglera internet-företags möjligheter att lämna ut uppgifter om privatpersoner till myndigheter och andra företag.

– Det är en fråga som måste regleras, säger Angela Merkel.

De politiska följderna av avslöjandena om USA:s övervakning har blivit starkare i Tyskland än i andra länder. Den pågående valrörelsen i Tyskland påverkar, men också att det finns ett starkt avtsåndstagande mot statlig övervakning och registrering av privatpersoner.

Jämförs med östtyska Stasi

Efter att läckan Edward Snowden och flera medier publicerat uppgifter om att den amerikanska säkerhetstjänsten NSA systematiskt registrerar vad som sker på internet och epost så har NSA jämförts med östtyska Stasi vid många demonstrationer och gatuprotester.

USA:s avlyssning

– Erfarenheterna av två diktaturer, den nazistiska och den kommunistiska i Östtyskland har gjort tyskar mer känsliga för övervakning och intrång i privatlivet,  säger Roland Jahn som är chef för den myndigheter som har hand om östtyska hemliga polisen Stasis efterlämnade arkiv.

Spioneri från USA-baser

USA har flera militärbaser i Tyskland, och enligt läckorna ingår baserna på tysk mark i det nätverk som avlyssnar och samlar in uppgifter från internet och epost-trafik. Dessutom har olika medier haft uppgifter om att USA avlyssnat sammanträdesrum hos EU i Bryssel och allierade länders regeringar.

Vill stoppa frihandelsavtal

Socialdemokraterna har under valrörelsen kritiserat förbundskansler Angela Merkel för att hon inte har agerat tillräckligt. De vill stoppa EU:s förhandlingar om ett stort frihandelsavtal mellan USA och EU.

– Vi kan inte sitta och förhandla när vi inte vet om amerikanerna har satt buggningsmikrofoner i sammanträdesrummet där vi européer ska förbereda oss inför förhandlingen, säger socialdemokraten Peer Steinbrück.

Löften från USA

Under sommaren har en särskild granskningskommission sammanträtt i förbundsdagen. Förbundskansler Angela Merkel har skickat inrikesministern till USA för att få svar på frågor om  säkerhetstjänsten NSA. Ministern kom tillbaka med ett skriftligt löfte från NSA att säkerhetsjänsten följer tyska lagar och regler när den samlar in uppgifter från Tyskland.  Ett löfte som ifrågasatts i den tyska debatten, men regeringen säger att det är ett viktigt besked.

– Den amerikanska säkerhetstjänsten har lovat att tyska regler ska följas i Tyskland, säger Angela Merkel, och nu ska vi förhandla om fler delar.

Vill reglera internet-företagen

Angela Merkel vill ha ett ”no spy”-avtal med USA. Den tyska regeringen vill att USA ska ge garantier att USA inte spionerar mot regeringar och myndigheter i allierade länder som Tyskland.

Dessutom ska Tyskland inom EU verka för ett internationellt avtal där det regleras hur internet-operatörer och företag som Facebook, Google m.fl. lämnar ut uppgifter om privatpersoner.

– Det är en fråga som måste regleras inom EU och helst globalt, men företagen måste åläggas att skydda privata uppgifter, säger Angela Merkel.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA:s avlyssning

Mer i ämnet