Foto: SVT

USA:s vapen mot fetma: Frukt och grönt på recept

Uppdaterad
Publicerad

Fetma är en folksjukdom i USA numera och den drabbar i allra högsta grad barnen. Vart femte amerikanskt barn bedöms i dag som sjukligt fet. Det görs många olika försök att få bukt med problemet. Bland annat har en del läkare nu börjat skriva ut recept på en gammal känd medicin – frukt och grönt.

De sjuåriga tvillingarna Leina och Leria Amah har fått ett recept av doktorn. Men de går inte inte till apoteket. De ger sig iväg med mamma och storasyster till grönsaksmarknaden i stället.

På receptet står det att de får handla frukt och grönsaker på torget för 28 dollar i veckan, en dollar per dag och person i familjen.

De rör sig snabbt och vant mellan stånden och fyller påsar med morötter, äpplen, paprika och mycket annat. Men för några månader sedan var detta okänt territorium. Torgets grönsaker var allt för dyra för familjens matkonto. Och många av produkterna i torgstånden var helt obekanta för barnen.

”Mat är medicin”

Leina och Leria deltar i ett projekt som heter Wholesome Wave, vars målsättning är att få låginkomstfamiljer med överviktiga barn att ändra sina mat- och levnadsvanor. Tvillingarna går på regelbundna läkarkontroller och förhörs om vad de äter och hur mycket de motionerar.

Flickornas mamma Halaoui Magnim har gått på matlagningskurs. Och alla i familjen har gått ner i vikt.

– Det handlar om att rädda barnen från framtida sjukdomar. Och mat är medicin. Så jag skriver ut recept för hälsa. Och vi har sett att det ger resultat, säger läkaren Sylvia Taggert.

Sylvia Taggert är ansvarig för projektet på Unity Healthcare i Washington DC, och hon hoppas kunna fortsätta att skriva ut recept på grönsaker och frukt. Men hon är beroende av donationer och välgörenhet. För än så länge täcker inga sjukförsäkringar kostnaderna för det nyttiga gröna, även om alla skulle vinna på det.

Se Lisa Carlssons tv-inslag ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.