Senator Joe Manchin tillsammades med en mamma och en pappa som förlorade sina barn i massakern på Sandy Hook. Foto: Scanpix

USA:s vapenlagar debatteras i senaten

Uppdaterad
Publicerad

Fyra månader efter skolmassakern i Sandy Hook har senaten i USA börjat debattera förslaget till ny vapenlag.

När senator Joe Manchin emot oss i sitt rum på Capitol Hill har han tårar i ögonen. Senatorn var omgiven av några av de anhöriga som förlorade barn och syskon vid massakern i Connecticut, i mitten av december.

Han hade just nått en kompromiss med republikanen Pat Toomey som går ut på att bakgrundskontrollerna kommer att skärpas betydligt vid vapenköp.

– Vårt förslag kommer att göra skillnad, sa senator Manchin.

Tunnare förslag än Obama ville

Den amerikanska senaten tog på torsdagen beslut om att börja debattera förslaget om skärpt vapenkontroll. Förslaget är tunnare än vad president Obama försökt få fram men för första gången finns ändå en enighet mellan starka republikaner och demokrater.

Obamas förslag omfattar bland annat personkontroller av vapenköpare, åtgärder mot illegal vapenförsäljning och förbättrad säkerhet i skolorna.

Det här ses som ett stort steg framåt, även om en lång och snårig väg återstår innan förslaget kan antas. Nu väntar en lång, krånglig debatt i senaten, som domineras av Demokraterna men där flera republikaner har sagt att de motsätter sig förslagen.

Flera förslag skrotades

Debatten har varit infekterad efter den tragiska skolskjutningen på Sandy Hooks mellanstadieskola i Connecticut. 20 lågstadieelever och sex vuxna dödades i massakern.

Flera av president Obamas förslag har skrotats, som till exempel ett förbud mot halvautomatiska vapen. Och de senaste dagarna har alltså anhöriga ,till offren för skolskjutningen, vandrat mellan olika senatorers kontor för att vädja om en tuffare vapenlagstiftning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.