Foto: Scanpix

”USA struntar i Assange”

Uppdaterad
Publicerad

Ingenting tyder på att USA vill få Wikileaksgrundaren Julian Assange utlämnad.

-Jag har inte fått minsta antydan om att de har planer på att få honom utlämnad, säger Carr till (Australian Broadcasting), efter att ha haft kontakter med USA.

Julian Assange, som ska lämnas ut från Storbritannien till Sverige, där han är efterlyst för sexbrott har tagit tillflykt till Ecuadors ambassad i London. Wikileaksgrundaren har sökt politisk asyl i Ecuador eftersom han fruktar att ett utlämnande till Sverige hade inneburit att han lämnades ut till USA.

Fallet Assange

Assange själv befarar att USA vill ställa honom inför rätta för att ha avslöjat statshemligheter och döma honom till döden. Men enligt Bob Carr hade USA fått tag i Assange för länge sedan om de hade velat.

-I deras svar fanns ingenting om några planer på utlämning. De har inte kunnat utesluta att något hörn av den amerikanska administrationen kan överväga det, men min bedömning är att USA inte vill ha med detta att göra, säger Carr i tv-intervjun med ABC.

Hans bedömning görs på basis dels av egna kontakter med USA, dels att Washingtons makthavare inte lyft ett finger sedan Assange greps i Storbritannien 2010.

-Om USA velat få honom utlämnad hade de ordnat det under de två år han funnits tillgänglig för dem i Storbritannien, som USA har ett stabilt utlämningsavtal med, säger Carr i ABC-programmet Insiders.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Assange

Mer i ämnet