Gränspatrull vid gränsen mellan Texas och Mexico Foto: TT

USA under Obama slår rekord i utvisningar

Uppdaterad
Publicerad

Under president Obama slår USA rekord i utvisningar av papperslösa invandrare. Nästan två miljoner människor har utvisats.

Det är brittiska The Economist som tar upp USA:s invandringspolitik i en stor artikel.

Enligt Economist är utvisningen av illegalt invandrade i dag nio gånger så hög som för tjugo år sedan.

Gränspatruller bevakar idag inte längre bara gränserna. De söker istället igenom hela landet på jakt efter personer att utvisa.

Utvisningsmaskin

Denna ”utvisningsmaskin” drar stora kostnader. Den kostade 2012 cirka 17,9 miljarder dollar. Övriga federala myndigheter som ansvarar för tillämpning av lagen kostar mindre – 14,4 miljarder dollar.

I fjol utvisade USA 369,000 invandrare utan papper. Detta innebär att två miljoner personer har utvisats under Obama. Ingen tidigare president har uppnått dessa siffror.

Eftersom det finns så många invandrare utan papper har myndigheterna koncentrerat sig på dem som begått brott. Man har dessutom sänkt tröskeln för de brott som medför utvisning.

Ändrat tidsfrister

Man har till exempel ändrat tidsfristerna så att personer i 40- eller 50-årsåldern kan konfronteras med ringare förseelser som de begick för kanske tjugo år sedan, som att ha rökt marijuana, skriver The Economist.

Allt detta har lett till att domstolar idag handlägger 1,1 miljoner fall som rör papperslösa invandrare. En rad nya domstolar har inrättats över hela landet för att ta hand om dessa ärenden.

På ledarplats tar man ställning och anser att utvisningspolitiken är orimlig eftersom värdefull arbetskraft går förlorad.

Risken finns också att en rad begåvningar inte tas till vara, menar The Economist. Många som till exempel skaffat sig en doktorsexamen får därefter inte chans att stanna kvar.

”Högste utvisare”

Rubriken på Economists ledarartikel är ”Barack Obama, deporter-in-chief” (ungefär ”Högste utvisare”).

Tidningen medger på ledarplats att Obama kan hänvisa till att lagarna stiftats av republikaner (när de haft majoriteten i kongressen), men The Economist menar att Obama hade kunnat ändra på en del av förhållandena.

Han har till exempel redan ingripit och skjutit upp utvisningen av vuxna som kommit till USA redan när de var barn.

Enligt Economists nyhetsartikel gör USA:s inrikessäkerhetsministerium regelbundet räder på arbetsplatser och undersöker företags anställningslistor för att spåra arbetare som invandrat olagligt. Jordbrukare som är i stort behov av arbetare utsätts för omfattande razzior.

Färgen på tröjan visar brottet

Interneringslägren för dem som ska utvisas är fulla. År 2013 fanns det 34.000 platser. Omsättningen är hög och kongressen ger presidenten mer pengar än han begär för att hålla igång lägren, enligt The Economist.

Tidningen beskriver hur brottslingar bär olikfärgade tröjor beroende på graden av straff: Blått för smärre förseelser, orange för medelsvåra brott och rött för de värsta brottslingarna.

Under de senaste åren har man noterat att fler lämnar landet än som kommer in.

Sammanlagt räknar man med att det idag finns 11,7 miljoner människor som tagit sig in i USA utan papper. Ett stort problem är att man utvisar människor som har arbetat i årtionden i USA. Familjer splittras.

Obama har ett program som skulle ändra på förhållandena. Det innebär bland annat att man skulle legalisera deras uppehåll i USA och ge dem chansen att så småningom bli medborgare.

Känslig fråga

Men Obama behöver ett republikanskt ja för att kunna förverkliga sin plan.

Det är en känslig fråga för republikanerna, eftersom man kan misstänka att de flesta som fått medborgarskap – och kommer från Latinamerika – kommer att rösta demokratiskt.

Även republikanerna arbetar därför på ett program. De kräver dock strängare övervakning innan man liberaliserar. Det finns dock vissa förhoppningar – om än svaga – om att presidenten och republikanerna skulle kunna enas.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.