Det här är en av fyra bilder som presenterades av USA:s utrikesdepartement i söndags. Satellitbilden sägs visa en före- och efterbild av en påstådd artelleriattack i Ukraina. USA menar att bilderna är ett bevis för att Ryssland skjuter raketer in i Ukraina. Foto: TT

USA: Vi har bildbevis mot Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

USA vill ge tyngd åt sina anklagelser om rysk inblandning i Ukrainakonflikten med satellitbilder. Ryssland anklagar i sin tur USA för att sabotera utredningen av det störtade malaysiska passagerarplanet.

USA:s utrikesdepartement har offentliggjort bilder som sägs visa hur ryska styrkor i förra veckan sköt raketer över gränsen mot Ukrainas regeringsstyrkor.

Bilderna visar märken på marken, som enligt USA är avfyrningsplatser, och nedslagskratrar nära ukrainska ställningar.

Krimkonflikten

Diskuterade i telefon

USA framhåller också att bilderna bevisar att de proryska separatisterna inne i Ukraina beskjutit regeringsstyrkorna med tungt artilleri som ryssarna försett dem med.

Rysslands och USA:s utrikesministrar diskuterade Ukrainakrisen i telefon på söndagen. De var överens om vikten av en snabb vapenvila, men där slutade enigheten.

Moskva anklagar USA

Sergej Lavrov uppmanade USA att säga åt sina ”underlydande” att sluta hindra den europeiska säkerhetsorganisationen OSSE:s arbete vid flygplansvraket. Observatörer från OSSE har inte kunnat nå nedslagsplatsen på grund av artillerield i närheten. Moskva anklagar USA för att med sitt stöd till regeringen i Kiev ”dela ansvaret för blodspillan” i östra Ukraina.

USA:s John Kerry å sin sida uppmanade Ryssland att stoppa flödet av tunga vapen över gränsen och upphöra med artilleribeskjutning mot Ukraina.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet