Foto: TT

USA: Vi underskattade hotet från IS

Uppdaterad
Publicerad

USA underskattade risken för att kaoset i Syrien skulle leda till att extremistgrupper som Islamiska staten (IS) växte sig starka.

Det säger president Barack Obama i en intervju med CBS News.

– Jag tror att chefen för vår nationella underrättelseverksamhet, James Clapper, har erkänt att de underskattade vad som hade ägt rum i Syrien.

Terroriströrelsen IS

På frågan om Washington överskattade den USA-tränade irakiska militärens förmåga att bekämpa jihadisterna, svarar Obama:

– Det är sant, helt sant.

Den nu inledda flygoffensiven mot IS i Irak och Syrien vill Obama som ett samarbete mellan en mängd länder. I fredags meddelade Danmark och Storbritannien att de ansluter till koalitionen, och även Nederländerna bidrar med styrkor.

Utöver flygoffensiven är planen att Irak, tillsammans med kurdiska styrkor och moderata syriska rebeller, ska skicka marktrupper till området för att slåss.

Obama har tidigare varit negativ till att ge vapen till syriska rebeller, då styrkorna ofta består av stridsovana civila, och att han inte tror att de kan slåss som en armé. Men nu ska de träna tillsammans i Saudiarabien, och Obama vill inte i CBS-intervjun spekulera kring att de kan misslyckas.

– Jag vill inte spekulera i att det misslyckas. Vi har just kommit igång. Låt oss se hur de klarar sig, sa Obama.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet