USA vill ha allians mot IS i Syrien

Publicerad

USA öppnar nu för en allians som ska kunna slå till med bland annat militära medel mot Islamiska staten (IS) även inne i Syrien. Men det kan bli svårt att hitta lämpliga partners.

IS, eller Isis som den extrema rörelsen också kallas, utgör ett kanske allvarligare hot mot USA än al-Qaida, anser USA:s högsta militära ledning. Enligt försvarsminister Chuck Hagel är IS bättre utrustat, utbildat och finansierat än något annat militärt hot USA stått inför på senare år.

– Detta är bortom allt vi tidigare sett, sade Hagel på en presskonferens.

Terroriströrelsen IS

Den skarpa bedömningen kommer några dagar efter det att IS spritt en video med avrättningen av den amerikanske journalisten James Foley.

Icke-existerade gräns

USA inledde för två veckor sedan flyganfall mot IS i Irak för att hindra dess frammarsch. Det räcker inte, sade USA:s militärchef Martin Dempsey vid samma pressträff:

– Kan de besegras utan att man tar itu med den del av deras organisation som uppehåller sig i Syrien? Svaret är nej. Det här måste hanteras på båda sidor av det som just nu är en icke existerande gräns.

Flera bedömare tolkar detta som att USA vill öppna för någon form av militär aktion mot IS, utan att hota med flyganfall mot Syrien just nu.

– Det kan komma när vi har en allians i regionen som tar på sig uppgiften att vinna över Isis med tiden. Isis kommer bara att besegras i grunden när det motarbetas av de 20 miljoner missnöjda sunniter som råkar bo mellan Damaskus och Bagdad, sade Dempsey.

Kritik i Syrien

De som stött på jihadisterna på marken hoppas på hårdare tag, rapporterar The New York Times.

– Isis måste bekämpas i alla områden, i både Irak och Syrien. Problemet är att hitta en partner på marken att samarbeta med eftersom jetplan inte kan avsluta striden från skyn, säger Athil al-Nujaifi, guvernör i den irakiska Nineve-provinsen, som till största delen hålls av IS.

Från Syrien hörs kritiska röster om varför USA stannar vid gränsen när IS har sina baser i Syrien.

Kurdiska och irakiska styrkor startade i sin tur operationer för att ta tillbaka städerna Jalawla och Saadiya, rapporterar nyhetsbyråer.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet