Foto: Niclas Berglund/SVT

”Utan mat och vatten i en vecka”

Uppdaterad
Publicerad

Det finns fortfarande flyktingar kvar på Sinjarberget. Men de som lyckas ta sig ner har fruktansvärda berättelser med sig. Våra utsända i norra Irak har mött människor som varit utan både mat och vatten i mer än en vecka.

Hon miste två barn och en bror när familjen flydde. Nouri Hammou vet inte hur gammal hon är och kan varken läsa eller skriva. Men hon insåg att det var dags att lämna huset då våldsamma och fundamentalistiska Islamiska staten, IS, närmade sig byn. Men flykten upp i bergen var hård, och alla i familjen klarade inte av påfrestningarna. Nouri Hammou tillhör folkgruppen yazidier, en minoritetsgrupp där många är på flykt.

– På mindre än tre veckor har det kommit fler än 100.000 flyktingar från Sinjarberget hit till Dohuk. Det finns inte plats till alla så en del får till och med bo ute på gatan, säger SVT:s reporter Frida Björk på plats i Dohuk i norra Irak. 

Terroriströrelsen IS

Skolorna fyllda med flyktingar

Förutom den humanitära katastrof som nu råder påverkas hela samhällslivet i staden. Om några veckor ska skolorna börja, men ingen vet om det är egentligen är möjligt.

I skolsalarna bor nu familjer utan hem att återvända till. I en av salarna bor Rasal Slema och hennes i familj. I en vecka vandrade hon tillsammans med sin man och sina sju barn i bergen. De led brist på allt, men hade inget alternativ – resten av byborna som inte hann ge sig av överlevde inte.

Se Niclas Berglunds och Frida Björks reportage ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet