Utbrytarrepubliker utlyser val

Uppdaterad
Publicerad

Separatistområdena Donetsk och Luhansk i östra Ukraina meddelar att de parallellt den 2 november ska rösta fram politiska ledare och lagstiftande församlingar.

– Vi har ingen vallag än, men till det datumet räknar vi med att hinna utarbeta och anta en, säger Andrej Purgin, som ingår i ledningen för självutropade ”Donetsk folkrepublik”, till nyhetsbyrån Itar-Tass.

För en vecka sedan lagstiftade det ukrainska parlamentet om begränsat självstyre till konfliktområdena, efter att inbördeskriget under tio dagar runt månadsskiftet augusti-september kastats om och Kiev tvingas acceptera ett fredsavtal.

Samtidigt rapporterar FN:s människorättsråd att kriget nu skördat 3 543 offer, men varnar för ett stort mörkertal som lär göra den verkliga dödssiffran ”avsevärt högre””.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet