Foto: TT

Utredningen mot president fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

Motgångarna för Argentinas president Cristina Fernandez de Kirchner fortsätter. Hon är nu officiellt misstänkt för att ha skyddat iranska företrädare mot brottsanklagelser i Argentina.

1994 genomfördes det värsta terrordådet i Argentinas historia då 85 personer dödades när en bomb briserade vid ett judiskt centrum i huvudstaden Buenes Aires.

Hittills har ingen dömts för dådet. Den argentinska åklagares Alberto Nisman anklagade för flera år sedan Irans statsledning för att ligga bakom dådet. Något Iran förnekar.

Hittades död

Tidigare i år hittades Alberto Nisman död i vad som först verkade vara ett självmord. Alberto Nisman hade innan dess hävdat att Argentinas nuvarande president Cristina Fernandez de Kirchner och andra regeringsföreträdare gett högt uppsatta iranier skydd mot brottsanklagelser för att förbättra Argentinas handelsrelationer med Iran.

Dagen efter sin död var det tänkt att Alberto Nisman skulle presentera sin utredning i den argentinska kongressen. Han väntades då formellt anklaga Cristina Fernandez de Kirchner och utrikesminister Hector Timerman om att ha mörklagt ärendet.

Det är fortfarande oklart om han mördades eller begick självmord. Hans död har därför utlöst en lavin av konspirationsteorier.

Presidenten nekar

Åklagaren Gerardo Pollicita som har tagit över Alberto Nismans utredning har nu valt att gå vidare med anklagelserna. Nu ska domaren Daniel Rafecas avgöra om presidenten ska höras i målet.

Cristina Fernandez de Kirchner nekar till anklagelserna och har sagt att motståndare inom säkerhetstjänsten försöker smutskasta henne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.