Tara med sin nyfödda bebis. Foto: TT

Utrotninghotad orangutang född i USA

Uppdaterad
Publicerad

En ny liten orangutang har sett dagens ljus i USA. Sumatraorangutangen Tara födde i helgen sin första unge, men det har varit nervöst inför hur hon skulle klara av sin nyfunna mammaroll.

Det råder babylycka i Fort Wayne i Indiana, USA. I helgen föddes en frisk liten orangutanghona i stadens djurpark, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Den nyfödda ungen tillhör den utrotningshotade arten sumatraorangutang, vilket gör födseln extra glädjande. Färre än 7.000 sumatraorangutangen beräknas finnas kvar ute i naturen, och ett hundratal bor på djurparken runt om i världen. Detta är den enda födseln av arten i USA i år.

Nervöst inför nya mammarollen

Mamma till ungen heter Tara, och det här är 19-åringens första födsel. Pappan, som också bor på djurparken, heter Tengku och är 28 år gammal.

Det rådde viss nervositet inför födseln kring huruvida Tara skulle klara av att ta hand om sin bebis. Hon har aldrig tidigare umgåtts med andra orangutanghonor som föder upp ungar, och hennes vårdare var därför oroliga för att Tara inte skulle veta hur hon skulle bete sig efter födseln.

”En fin mamma”

Oron var dock obefogad. Tara beter sig exemplariskt i sin nyfunna modersroll, berättar vårdaren Mark Weldon.

– Vi är överlyckliga över utfallet än så länge. Tara har visat sig vara en fin mamma, säger Mark Weldon i ett uttalande på djurparkens hemsida.

Den lilla ungen saknar än så länge ett namn. Besökare som hoppas på en glimt av den lilla krabaten får också hålla sig till tåls fram till april nästa år, då djurparken i Fort Wayne åter öppnar för säsongen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.