Hon rappar om sexuella trakasserier

Uppdaterad
Publicerad

Egyptiska Mayam Mahmoud slog igenom i talangtävlingen Arab's got talent med sina raptexter. Nu har hon nominerats till ett internationellt yttrandefrihetspris.

18-åriga Mayam Mahmouds texter angår många. 80 procent av Egyptens kvinnor känner sig osäkra på gatorna på grund av sexuella trakasserier, enligt en FN-undersökning. Nu har Mahmoud nominerats till det internationella yttrandefrihetspriset Index on Censorship award.

– Folk lägger vanligen skulden på flickan, inte på förövaren. Därför är det viktigt att jag talar om detta, säger Mayam Mahmoud. En del försöker övertyga dig om att det är du som gjort fel.  Men ingen säger att du har rätt,  säger Mayam, när jag träffar henne i lägenheten där hon bor med sina föräldrar och sin bror.

Genombrott i TV

Grannarna i arbetarstadsdelen Imbaba i Kairo har alltid vetat att hon rappar. Efter genombrottet i TV-talangtävlingen Arab's got Talent, blir hon igenkänd på gatan. Hon möter ofta beröm, men hon har också hunnit vänja sig vid kritik från religiöst konservativa.

– De som kritiserar mig bryr sig mer om hur jag ser ut än vad jag sjunger om. De tycker inte att en ung kvinna i slöja och tighta kläder ska dansa och rappa på scenen. Men jag hade brytt mig mer om dem ifall de talat om min musik.

Nominerats tilll yttrandefrihetspris

Mayam Mahmoud har kallats för Egyptens första beslöjade rappare, men det stämmer inte, förklarar hon. Som tioåring började hon skriva dikter som snart tog formen av rap, som Mayam spelade in på broderns mobiltelefon. Just nu håller hon tummarna för att hon ska få visum till England, så att hon nästa vecka kan vara med vid utdelningen av det yttrandefrihetspris hon nominerats till.

Det är 15: e gången priset Freedom of Expression award delas ut av Index on Censorship i London. Bland tidigare pristagare märks bland andra den ryska journalisten Anna Politkovskaja och den pakistanska skoleleven och utbildningsaktivisten Malala Yosafzai.

Kvinnor tiger om trakasserier

Skammen som får unga kvinnor att tiga om sexuella trakasserier är en del av förklaringen till att problemet med sexuella trakasserier är så utbrett i Egypten, menar hon. Omgivningen uppmanar kvinnor och flickor att hålla tyst med motivet. Och att de kan få dåligt rykte om det kommer ut att de blivit trakasserade.

– Om man förtiger saker tror folk att det är normalt,  och förövarna kommer bara att göra det ännu mer, säger Mayam.

Även om Mayam Mahmoud möter kritik så tror hon att situationen för kvinnor i Egypten på sikt kommer förbättras.

– Problemet kommer inte vara löst i morgon och det kanske inte är jag som löser det. Men åtminstone har jag fått folk att tala om det och det är en viktig början.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.