SVT:s korrespondent vittnar om stridigheter och mycket vapen i vallokalerna i Donetsk. Foto: Elin Jönsson/SVT

Omstritt val i Donetsk

Uppdaterad
Publicerad

Vallokalerna i Donetsk har öppnat, och läget är spänt, berättar SVT:s korrespondent Elin Jönsson, på plats i den östukrainska staden. – Jag fick en kpist i ansiktet när jag försökte göra en intervju.

Söndagens val är de proryska separatisternas egna lokala val, och redan innan de inletts hade de kritiserats och fördömts. Endast Ryssland har sagt att de kommer att erkänna valresultatet, medan EU:s ledare och regeringen i Kiev anser att de är olagliga.

På lördagen anlände SVT:s Elin Jönsson till ett oroligt Donetsk.

Krimkonflikten

– Det pågick mycket strider runtom Donetsk, i utkanterna av staden. Stämningen var väldigt obehaglig, det kändes laglöst och väldigt spänt. Många som flytt regionen ska ha återvänt, men ändå är det mörkt i fönstren och känns öde, säger Elin Jönsson.

”Kpist i ansiktet”

SVT:s team har redan blivit hotfullt behandlade. När de ankom till regionen fick de passera flera vägspärrar och militär gick igenom deras bagage.

– De hittade några hjälmar vi tagit med oss och sa ’Vad har ni betalat för de här? De är avancerade men hjälper ändå inte, jag har skjutit sönder många sådana hjälmar’, berättar hon.

Klockan åtta lokal tid, sju svensk, öppnade vallokalerna, och SVT har varit på plats i flera vallokaler, bland annat när vinsttippade separatistledaren Alexander Zachartjenko röstade.

– När jag försökte intervjua honom fick jag en kpist i ansiktet, det är väldigt mycket tunga vapen på plats i vallokalerna, säger Elin Jönsson.

Irriterad av valfrågor

SVT-korrespondenten fick i alla fall ställa några frågor. Separatistledaren sa att valet är viktigt för östra Ukrainas framtid, men blev irriterad av frågor kring att valet inte erkänts av väst.

– Han gick på mig och frågade om jag erkände valet, vad jag tyckte. När jag sa att jag som journalist inte kan svara på en sådan fråga sa han argt ’där ser du’. Han blev uppenbart irriterad av frågan.

Men utöver stridigheter utanför Donetsk och mycket militär närvaro i vallokalerna är stämningen god i dag.

– Solen skiner och det serveras piroger och godis i vallokalerna, samma feststämning som i ryska val. Utanför vallokalerna finns humanitär hjälp, man kan köpa morötter och lök för en billig penning. Men än så länge är det väldigt tomt och bara några äldre damer har dykt upp för att rösta, säger Elin Jönsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet