Anna-Lena Laurén, korrespondent för SvD och finska Huvudstadsbladet. Foto: SVT

”Våldet har nått nya nivåer”

Uppdaterad
Publicerad

Boris Nemtsov har de senaste åren varit mycket kritisk till makten och anklagat den styrande eliten för korruption och maktmissbruk. Han har inte haft så stor politisk betydelse men varit högljudd och orädd. Mordet är ett dystert betyg för situationen i Ryssland idag, säger Anna-Lena Laurén, korrespondent i Moskva för Svenska Dagbladet och finska Hufvudstadsbladet.

– Jag är chockad. Att man på det sättet skjuter ner en känd oppositionspolitiker och före detta vice premiärminister, det säger något om att våldet har nått nya nivåer. Det här gör mig väldigt oroad för vad framtiden kan bära med sig för Rysslands del, säger hon på telefon till SVT.

Enligt henne är mordet en händelse som lett till stor uppmärksamhet i Ryssland. Putin har gått ut och sagt att han personligen ska se till att de skyldiga ställs inför rätta.

Inte folkkär

Många kännner till Boris Nemtsov även om han inte var folkkär, enligt Anna-Lena Laurén, men han hade betydelse. Nemtsov fanns i ledarskiktet för två olika oppositionspartier. Oppositionen i Ryssland är i dag betydligt försvagad jämfört med 2011-2012, då demonstrationer mot Putin kunde locka uppemot 100.000 deltagare.

Demonstration i morgon

På söndag är det sedan tidigare en demonstration planerad av oppositionen och Anna Lena Laurén tror att dödsskjutningen kan leda till att fler vill delta.

– Det här kan få fler att vilja gå ut på gatan.

Oppositionen i Ryssland idag har ingen självklar ledare och är en brokig skara.

Hur tror du att det här dådet kan påverka oppositionen?

– Svårt att säga, dels kan det ses som ett bevis på att man verkligen måste kämpa nu, men dels kan det också leda till större rädsla bland de som är aktiva.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.