Bensinbomber kastades mot kravallpolisen i Aten som svarade med tårgas. Foto: TT

Våldsamma upplopp i Grekland

Uppdaterad
Publicerad

Demonstranter drabbade samman med polis på flera platser i Grekland när demonstrationståg för att markera årsdagen då en obeväpnad tonåring som sköts till döds av polis, spårade ur och blev våldsamma.

6.000 demonstranter marscherade genom Aten, förbi parlamentet och till den plats där den 15-årige Alexandros Grigoropoulos sköts till döds av polisen för precis sex år sedan – den 6 december, 2008.

I området Exarchia där mordet skedde, utbröt upplopp där demonstranter satte eld på bankomater, bilar och butiker. Polisen svarade med tårgas, pepparspray och vattenkanoner för att hålla tillbaka de 200 demonstranterna som kastade stenar och molotovcocktails, rapporterar Reuters. Enligt nyhetsbyrån ska ett hundratal demonstranter ha blivit omhändertagna.

Demonstranter tog sig bland annat in in i en Zara-butik, stal kläder och brände dem på gatan.

Polismän slogs ned

Vid platsen där Alexandros Grigoropoulos sköts, lade sörjande blommor och lappar. En banderoll med orden ”När staten mördar, krävs motstånd” lades ut på platsen.

Även i Thessaloniki uppstod sammandrabbningar mellan protestanterna och polisen. Två civila polismän slogs ned av demonstranterna och polisen svarade med tårgas och knallskott.

Efter att Alexandros Grigoropoulos dödades av polisen för sex år sedan, utbröt två veckor av de mest våldsamma upploppen i Grekland på årtionden, skriver AP. Årets protester sker även i solidaritet med en av Grigoropoulos vänner, självutnämnde anarkisten Nikos Romanos, 21, som var med när hans vän dödades. Nu sitter Romanos i fängelse för ett bankrån i februari 2013, där han hungerstrejkar och kräver att han ska få delta på föreläsningar på universitetet. Romanos har nu snart hungerstrejkat i en månad och ligger på sjukhus i ett kritiskt tillstånd.

”Tänker inte backa”

Regeringen har försökt möta demonstranterna halvvägs genom att godkänna en ändring i parlamentet som tillåter att interner ska kunna följa universitetskurser via distans. Men Romanos insisterar att få vara med på föreläsningarna rent fysiskt. I ett uttalande från sjukhuset uppmanade han folk att protestera på gatorna på årsdagen av skjutningen av hans vän.

– Jag tänker inte backa. Mitt svar är kamp till seger eller kamp till döden, sade Nikos Romanos enligt Reuters.

Premiärminister Antonis Samaras ska träffa Romanos föräldrar på måndag, uppger regeringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.