Foto: Scanpix

Fortsatt oro i Port Said

Uppdaterad
Publicerad

Skottlossning ljöd genom gatorna, när anhöriga på söndagen skulle begrava dem som dödats under veckoslutets oroligheter i den egyptiska hamnstaden Port Said.

Tusentals människor gick i procession genom staden för att begrava sina döda, sedan 33 människor mist livet under upplopp som utbröt när supportrar till fotbollslaget al-Masry fått sina dödsdomar. Supportrarna fälldes för delaktighet i kravallerna där 74 personer miste livet i samband med en hemmamatch för ett år sedan.

”Vår stad har blivit träffad av inrikesministeriet” och ”Ned med brödraskapets styre”, skallade slagorden. De politiska meningsmotsättningarna skär djupt genom staden, där det länge rått ett spänt förhållande mellan demonstranter och poliskåren.

Egyptiska revolutionen 2011

Över 400 skadade

Enligt vittnen fanns inga poliser på plats för att säkra begravningarna och butiker och företag förblev stängda för andra dagen i rad.

Ytterligare tre personer dog i dag av skottskador i Port Said. Över 400 människor hade skador efter att ha inandats tårgas och tiotals hade skottskador, uppgav chefen för stadens sjukhus.

I Kairo förekom sammandrabbningar i utkanten av Tahrir-torget, symbolen för upproret som störtade Hosni Mubarak för två år sedan, in på söndagsdygnet med lukten av tårgas hängande i luften.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Egyptiska revolutionen 2011

Mer i ämnet