Valfångstmöte sätter press på Japan

Publicerad

Internationella valfångstkommissionen (IWC) beslutade på torsdagen att hårdare granska ansökningar om valjakt för vetenskapliga ändamål i Antarktis. Men i en omröstning avslogs samtidigt ett förslag om att skapa ett skyddsområde för valar i södra Atlanten.

Omröstningen skedde vid ett möte i Slovenien, det första sedan Internationella domstolen (ICJ) i mars kom fram till att Japan hade missbrukat det vetenskapliga undantaget från det internationella förbudet mot kommersiell valjakt.

1986 beslutades att valjakten behövde stoppas för att låta bestånden återhämta sig, men några länder har trots det fortsatt under olika former. Japan är dock det enda landet som bedriver valjakt med hänvisning till ett undantag för valjakt i forskningssyften, något kritiker hävdar endast är ett svepskäl.

I och med det nya regelverket kommer IWC:s vetenskapliga kommitté granska om forskningsansökningar verkligen drivs av vetenskap, och om forskningen inte skulle kunna göras utan att döda valarna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.