Foto: TT

”Vår lyckliga stund förvandlades till ett blodbad”

Uppdaterad
Publicerad

Minst 20 människor dödades och många skadades när den afghanska armén sköt med granatkastare mot en bröllopsfest i den södra provinsen Helmand.

Ett hus där en bröllopsfest ägde rum träffades på onsdagen av en granat under hårda strider mellan talibaner och den afghanska armén i den södra Helmand-provinsen.

Ägaren till huset berättar enligt BBC att många av gästerna hade samlats utanför huset för att välkomna bruden när granaten föll. Enligt polisen i provinsen dödades 26 civila, varav många kvinnor och barn, i attacken. Minst 41 personer ska ha skadats så dödssiffran kan komma att stiga.

Har tillsatt en utredning

Enligt en talesperson för den afghanska armén sköts granaterna från tre olika platser i byn där bröllopet hölls på onsdagen.

– Vi vet att våra soldater sköt med granatkastare från tre utposter, men vi vet ännu inte huruvida det var avsiktligt. Vi har tillsatt en utredning och kommer att straffa de som gjorde det här, säger general Mahmoud till Reuters.

”Blev ett blodbad”

Enligt Maluk Khan, brudens bror, var det hundratals gäster på bröllopet när allting exploderade.

– På bara några minuter förvandlades vår lyckliga stund till ett blodbad, säger han till Reuters.

Över 3.000 civila dödade

Minst 3.188 civila afghaner har dödats i det upptrappade kriget mot talibanerna under 2014, uppger Reuters. Det gör 2014 till det allra dödligaste för icke-stridande i landet någonsin, enligt en rapport från FN som kom förra veckan.

För första gången är markstrider mellan talibaner och afghanska styrkor den främsta dödsorsaken bland civila. Tidigare år har det varit minor som skördat flest civila liv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.