Vargtiken Scialla som i januari räddades från en tjuvjägares fälla finns nu på Roms djurpark. Foto: TT

Vargar nära städer väcker oro i Italien

Uppdaterad
Publicerad

I Italien sprider sig nu en osäkerhet över att vargar börjar röra sig allt närmare stadsmiljöer.

Den senaste rapportern om att vargar rör sig nära städerna i Italien kom tidigare i veckan när en varg blev påkörd nära Turin skriver Torino Today.  Vargen fördes till en veterinär som kunde konstatera att det var en hanne som var ett och ett halvt år gammal. I januari i år blev en elva år gammal hanne påkörd i Toscana. Han fördes till Roms djurpark och är vid liv.

Förra hösten larmade de boende i en ort i Ligurien att en varg sprang omkring på gatorna mitt på dagen utan att visa några tecken på att vara rädd för människor.

Det finns mellan 600 och 800 vargar i Italien och även om de skyddas av EU-lagar så så har vargar börjat dödas då de anklagas för att döda boskap i allt större grad.

I början på året dumpade lantbrukare runt om i Toscana med att döda vargar i byar och städer i protest mot vad de menade var passivitet från myndigheternas sida, skriver BBC.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.