Världens rikaste kan slösa i 200 år

Uppdaterad
Publicerad

Om Bill Gates skulle spendera en miljon dollar om dagen skulle det ta mer än 200 år för honom att göra sig av med sin förmögenhet, enligt en ny rapport om finansiella orättvisor i världen.

Rapporten, gjord av hjälporganisationen Oxfam, belyser klyftorna i världen mellan de extremt rika och de extremt fattiga.

I början av året beräknade organisationen att de 85 rikaste individerna i världen tillsammans ägde lika mycket som den fattigaste halvan av jordens befolkning.

Sedan dess har de 85 personerna tillsammans tjänat 668 miljoner dollar per dag.

Enligt Oxfams beräkningar skulle det ta över 200 år för världens rikaste person Bill Gates att slösa bort sin förmögenhet om han satte sprätt på en miljon dollar om dagen. Samtidigt poängterar organisationen att det är en omöjlighet, för även en modest ränta på 1,95 procent ger honom drygt fyra miljoner dollar per dag.

Enligt organisationen leder extrem ojämlikhet till korruption, förhindrar ekonomisk tillväxt och underminerar den grund som samhället vilar på.

Oxfam anser att en förmögenhetsskatt på världens dollarmiljardärer på 1,5 procent skulle kunna bekosta skolgången för alla barn och grundläggande sjukvård i de fattigaste 49 länderna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.