Varmaste årtiondet hittills

Uppdaterad
Publicerad

Det senaste årtiondet är sannolikt det varmaste som uppmätts, enligt nya beräkningar.

Samtidigt visar analyser att buden som lagts på bordet i Köpenhamn inte räcker för att nå målet om maximalt 2 graders temperaturhöjning.

Siffrorna om det allt varmare klimatet kommer från Meteorologiska världsorganisationen (WMO), och lanserades under Köpenhamnsmötet på tisdagen.

-Årtiondet från 2000 till 2009 är högst troligt det varmaste som noterats, varmare än 1990-talet, som i sin tur var varmare än 1980-talet, sade WMO:s generalsekreterare Michel Jarraud enligt AFP.

Jarraud tror att år 2009 kommer att rankas som det femte varmaste sedan pålitliga mätningar inleddes 1850.

De nya siffrorna accentuerade den svåra uppförsbacke som väntar de tusentals tjänstemän som på tisdagen i Bella Center i Köpenhamn på allvar inledde slutspurtsförhandlingarna.

För låga bud

Enligt en uträkning av klimatkonsultfirman Ecofys innebär de bud som hittills lagts fram inför toppmötet att jordens temperatur kommer att stiga med över 3 grader fram till 2100.

FN:s klimatpanel IPCC har satt ett tak på 2 graders global temperaturhöjning för att undvika allvarliga följder.

Även den berömde brittiske nationalekonomen Nicholas Stern har granskat siffrorna. Han konstaterar också att buden är för låga. Men trots det är hans slutsatser ganska hoppfulla.

För att tvågradersmålet ska nås krävs att de totala växthusgasutsläppen inte når över 44 miljarder ton år 2020.

Hoppfull analys

Enligt Stern är detta ingen omöjlighet. Slår man ihop de mest långtgående förslagen som länderna lagt kommer utsläppen att ligga på runt 46 miljarder ton.

Det fattas med andra ord bara 2 miljarder ton. Detta skulle kunna nås om länderna vässade sina bud lite, eller genom ökat skydd av regnskogarna.

Samtidigt har förhandlingarna nåtts av potentiellt glädjande signaler från USA, där miljöskyddsmyndigheten EPA nu klassat växthusgaser som ett hot mot människors hälsa. Det kan öppna för den amerikanska regeringen att reglera utsläppen utan att behöva gå via ny lagstiftning i kongressen.

Men myndighetsreglering är en osäker väg att gå i USA, tycks de flesta eniga om. I stället ska nog beslutet tolkas som en signal till kongressen att höja tempot.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.