Syriska kurder flyr över gränsen till Turkiet efter hårda strider om staden Kobane, även kallad Ain al-Arab. Foto: AFP/TT

Varnar: Staden Kobane kan tömmas helt

Uppdaterad
Publicerad

FN:s flyktingorgan UNHCR varnar att den huvudsakligen kurdiska staden Kobane i norra Syrien helt kan komma att tömmas på sina 400.000 invånare.

Kobande är omringad av jihadister från extremistgruppen Islamiska staten (IS).

Enligt UNHCR har cirka 138.000 människor flytt över gränsen till Turkiet bara sedan i fredags.

Terroriströrelsen IS

– Vi förbereder oss på att hela befolkningen flyr till Turkiet, sade taleskvinnan Melissa Fleming på tisdagen, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Inifrån staden vittnar boende om rasande strider mellan IS och kurdiska YPG-styrkor.

– YPG är underlägsna i vapen och antal, och det börjar se ut som att IS kan ta över Kobane, berättar Idriss Nassan, kantonen Kobanes biträdande minister för internationella relationer, i telefon till TT inifrån den belägrade staden.

Bombanfall väcker hopp

Samtidigt väcker nyheten om att USA-ledda bombanfall inletts mot IS hopp i Kobane, trots att Kobane inte tillhör de områden där IS-styrkor bombades under natten till tisdagen.

– Jo, naturligtvis tror vi det eftersom flygbombningarna riktas mot IS viktigaste styrkor, säger Idris Nassan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet