Här brinner det i Australien (7 januari 2013). Foto: Grafik/SVT

Australien befarar svart tisdag – fortsätter brinna

Uppdaterad
Publicerad

I Australien rasar bränderna för fullt och nu hotar katastrofen delstaten New South Wales där temperaturen i Sydney väntas nå 43 grader under tisdagen.

– I morgon kan bli dagen med den värsta brandfara som den här delstaten har upplevt, säger delstatens premiärminister Barry O´Farell enligt nyhetsbyrån AFP.

Nationalparker kommer att stängas och vårdhem evakueras. O´Farell uppmanade campare och semesterfirare att lämna skogsområden och söka sig till säkrare platser.

I New South Wales, landets folkrikaste stat,  brann det på omkring 90 olika ställen under måndagen och några av eldsvådorna i bergen har omringat huvudstadsområdet Canberra.

Bränder i Australien

Nu befarar meteorologer och räddningstjänst att de svåra väderförhållandena som spås under tisdagen ska förvärra läget ytterligare i delstaten.

– Det är inte bara värme och vindar. Eftersom det finns så mycket torrt bränsle och fuktigheten är så låg, kommer det att bli en chockerande dag, sade brandchefen Shane Fitzsimmons till The Sydney Morning Herald.

Katastrofbrand 2009

Det talas om en upprepning av den svarta lördagen 2009 då 173 människor omkom i granndelstaten Victoria och skador för motsvarande 30 miljarder kronor vållades.

Tusentals brandmän och ett 70-tal flygplan står i beredskap. Hittills brinner det på ett 90-tal olika ställen, varav ett 20-tal är utom kontroll.

För områden söder om Sydney har katastroftillstånd utlysts.

Bränderna befaras bli okontrollerbara, oförutsägbara och röra sig mycket snabbt, med evakuering som det enda säkra alternativet.

”Fruktansvärda förhållanden”

– Vi väntar fruktansvärda förhållanden i morgon, övervaka dina lokala förhållanden. Lyssna på radio. Titta på tv, ha tillgång till sociala medier och håll ögonen öppna för vad som händer, uppmanade Shane Fitzsimmons.

På den sydaustraliska ön Tasmanien har vildmarksbränder förstört över hundra hem i helgen och polisen har sökt efter ett hundratal saknade.

Men enligt tv-kanalen al-Jazira har majoriteten av dem lokaliserats. Enligt Mike Brown, chef för Tasmaniens brandförsvar, står fortfarande ”hundratals kilometer okontrollerat i brand” i skogstäta områden som är svåra att nå.

Värmebölja i snart två veckor

Även i delstaten Victoria, där det brinner på flera håll, väntas brandfaran bli extremt stor under tisdagen.

Värmeböljan inleddes i delstaten Western Australia den 27 december och har dragit vidare över kontinenten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bränder i Australien

Mer i ämnet