Vatikanen stormar mot rykten om sexskandaler

Publicerad

Vatikanen angriper italiensk media som publicerat uppgifter om att påvens avgång skulle bero på en rapport om att katolska tjänstemän skulle träffas på bastuklubbar.

Påven Benedictus XVI lämnar, som förste påve på 600 år, sin post på torsdag. Avgången beror enligt Vatikanen på bristande ork, men beslutet har förvånat många.

Enligt flera italienska tidningar är den verkliga orsaken att påven pressats av interna rapporter om korruption och interna intriger. Tidningen La Repubblica har gått längst och hävdat att orsaken till avgången är en hemlig rapport som skulle visa på grupperingar bland Vatikanens tjänstemän som ”förenats av sexuell läggning”.

Påven avgår

Enligt tidningen, som inte har tillgång till rapporten men hänvisar till källor nära de författande kardinalerna, ska männen ha haft en rad mötesplatser i Rom, bland annat en bastu, en skönhetssalong och flera villor. Några av männen som ägnat sig åt sexuella aktiviteter på dessa platser ska även ha blivit utsatta för utpressning av utomstående.

Vatikanens chefstalesman Federico Lombardi har hittills inte kommenterat de specifika ryktena men gick i dag ut i ett skarpt utspel mot ryktesspridare.

– Det är beklagligt att det, när vi närmar oss konklaven, sprids ostyrkta eller helt falska nyhetsartiklar som skadar personer och institutioner, sade Lombardi.

Han anklagade italienska medier för att sprida rykten och förtal.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Påven avgår

Mer i ämnet